Pere López ha començat qüestionant el Forfet Natura, que és el que ha anunciat totes les estacions del país, en considerar que no hi ha cap llei que l’empari (el Govern no ha complert en els terminis establerts) i en qualsevol cas lamentant que s’aixopluga en un reglament que vulnera la legislació. Just al contrari ha defensat el titular d’Economia, que ha assegurat que el canvi de la llei del transport per cable i les estacions d’esquí via la Llei de l’esport passava a fer possible que l’esquí de muntanya es realitzi dins de les concessions a les societats explotadores de camps de neu.
Malgrat que el ministre ha assegurat que “no es busca cap polèmica” i que està convençut que no hi ha un ànim recaptatori, i després de negar que el Govern sigui ‘el papus’, de les seves paraules s’ha acabat desprenent que les estacions cobraran o ho pretenen per serveis que ofereixen distints als ginys, una circumstància que ha fet que els socialdemòcrates insistissin que el forfet, com a títol de transport que és, només es pot exigir en el moment de passar per un giny
Els dos dirigents polítics han recordat que des de sempre -cert que els darrers anys l’skimo ha estat una activitat en auge- l’esquí de muntanya s’ha fet també en espais integrats en concessions, però Gallardo ha remarcat que hi havia “un marge de tolerància” però que ha arribat un moment que l’activitat s’ha hagut de regular per fer-la compatible l’skimo i les activitats de muntanya amb l’esquí alpí i les activitats associades a aquest. El ministre ha deixat clar que el seu departament ha d’aprovar el forfet assegurant que aquest garanteix la utilització dels ginys. Per tant, el forfet que Ski Andorra ha anunciat com un fet encara no té formalment la benedicció governamental.
Pere López, que també ha evidenciat que no es pot sancionar per fer esquí de muntanya i en canvi el reglament governamental sí que ho estableix, essent aquesta una de les vulneracions legals que presenta la normativa impulsada pel ministeri de Jordi Gallardo, ha anat incrementant la ‘pressió’ al titular d’Economia. La també socialdemòcrata Susanna Vela, però també altres consellers com els membres de Terceravia Carine Montaner, Oliver Alís o Joan Carles Camp, han anat posant preguntes amb qüestions concretes.
I malgrat que el ministre ha assegurat que “no es busca cap polèmica” i que està convençut que no hi ha un ànim recaptatori, i després de negar que el Govern sigui ‘el papus’, de les seves paraules s’ha acabat desprenent que les estacions cobraran o ho pretenen per serveis que ofereixen distints als ginys, una circumstància que ha fet que els socialdemòcrates insistissin que el forfet, com a títol de transport que és, només es pot exigir en el moment de passar per un giny. Les preguntes que s’han anat fent han evidenciat que tot i que Gallardo hagi assegurat que el reglament de l’esquí de muntanya pretenen cobrir “un buit legal”, el forfet anunciat ha obert un munt d’interrogants.
Ha quedat clar que la policia no controlarà res (en aquest sentit, Gallardo ha reconegut que el president d'Ski Andorra, Francesc Camp, va errar en fer referència a aquesta circumstància), que han de ser les pistes qui ho facin a no ser que hi hagi un infractor que provoqui un problema de seguretat pública. Però hi ha hagut més dubtes sobre què passarà quan per anar a algun punt de la muntanya, sí o sí, s’hagi de passar, ni que sigui per un petit tram, per zona concessionada. O si es garantirà el dret de pas, sense pagar, per camins comunals. Les preguntes de Terceravia han fet suar també Gallardo, que ha anat insistint que el reglament regula moltes qüestions i que n’hi ha d’altres que no es resoldran fins que les pistes no marquin els circuits corresponents.