El PS lamenta que la llei de biomedicina s’hagi fet “només per afavorir” Grífols

La formació alerta que el text crea “inseguretat jurídica”, mentre que la majoria, que defensa la necessitat del text per crear un marc jurídic en la recerca mèdica

Pere López i Vela parlen abans d'iniciar la sessió.
Pere López i Vela parlen abans d'iniciar la sessió. PS

El Partit Socialdemòcrata ha carregat amb duresa contra la llei de recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina, el text que s’ha d’aprovar per permetre la implantació al país del laboratori d’investigació de Grífols. Justament, un dels punts que es critica és que sigui una regulació massa centrada en un projecte concret -“feta per afavorir una empresa”, ha apuntat Susanna Vela-. La consellera general també ha lamentat que s’hagi gairebé copiat una normativa espanyola amb 15 anys de vida i que “ja s’ha demostrat insuficient”.

Així ho ha apuntat la parlamentària durant la defensa de l’esmena a la totalitat presentada pel grup socialdemòcrata al text. Per endavant, Vela ha volgut deixar clar que “estem a favor de la recerca científica”, però “amb garanties, ètica i sense zones grises”. Sobre la llei ha apuntat que “fa discriminació” i, directament, que “afavoreix una única empresa”.

Vela ha explicat que la decisió de presentar l’esmena a la totalitat sorgeix un cop rebut l’informe demanat a l’Observatori de Bioètica i Dret de Barcelona, que posaria en relleu el fet que la llei presentada pel Govern “reprodueix gairebé una d’espanyola amb 15 anys i incorre en els mateixos errors d’una normativa considerada insuficient i que no dona resposta a les necessitats de la recerca”. També ha apuntat que “està pensada només per un projecte concret” i que “no ofereix la seguretat jurídica necessària”. Per això, considera que “amb aquesta legislació, Andorra difícilment podrà esdevenir un pol d’atracció per a la recerca”.

Albert Font parla amb la socialdemòcrata Susanna Vela en una sessió al Consell de fa uns dies.

Relacionat

El PS veu “carències tècniques i jurídiques” a la llei que ha de regular l’activitat de Grífols

L’esmena a la totalitat ha rebut el suport de Carine Montané. La consellera general no adscrita, representant d’Andorra Endavant, ha compartit tots els arguments del PS, tot posant en relleu que la llei “no presenta seguretat jurídica”. La parlamentària laurediana, però, ha volgut aprofitar per tornar a carregar contra el laboratori Grífols. Primer, alertant del risc que, al seu entendre, presenta per a la població. I, segon, lamentant que “s’ha posat una catifa vermella” a la farmacèutica i, en canvi, “el benefici per a Andorra serà zero”.

Els grups de la majoria han tombat l’esmena com estava previst. Tant Govern com els grups han defensat la necessitat d’avançar en una regulació que, fins ara, no existeix a Andorra. “La llei mereix seguir viva per ser objecte de treballs de millora. No s’ha de demorar l’obtenció d’un marc jurídic en aquest àmbit”, ha defensat el ministre de Salut, Albert Font.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha remarcat que “començar a bastir un marc legal i jurídic dona garanties a les persones i a les empreses”. Des del grup Independent, Sílvia Ferrer ha apuntat que “no pot ser una llei molt específica perquè, amb els avenços científics, quedaria obsoleta ràpidament”. Per això, entén que “és millor crear un marc jurídic que és necessari; no pot ser que Andorra no el tingui”.

El parlamentari demòcrata Carles Enseñat ha carregat contra el PS, tot posant en relleu que l’esmena a la totalitat està “totalment mancada de fonament”. També ha explicat les converses i negociacions mantingudes els darrers mesos, seguint els assessoraments dels diferents experts. De fet, ha acusat els socialdemòcrates de “fer saltar pels aires els acords als quals havíem arribat”. El conseller general ha apuntat que “està pensada en l’oportunitat política i per buscar un rèdit electoral”.

Des de Terceravia, s’ha optat per l’abstenció. S’entén, com ha remarcat el seu líder, Josep Pintat, que “és en el marc de la comissió on es podrà treballar el projecte de llei”. Ha avançat, això sí, que “per nosaltres és bàsic que existeixi un òrgan de control que pugui seguir tot aquest àmbit”, ja que “seria una garantia per a tots”.

Comentaris (3)

Trending