El PS carrega contra la “manca de planificació” per atreure inversions en biomedicina

La consellera general Susanna Vela lamenta que no hi ha “cap estratègia” i que això fa que projectes que es podrien instal·lar al país, com ara l’institut Cugat, no hi arribin mentre que a altres llocs sí que s’impulsen: “ens estem quedant enrere”

Susanna Vela dirigint-se al plenari.
Susanna Vela dirigint-se al plenari. PS

La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela ha carregat contra el Govern pel que considera una estratègia inexistent a l’hora d’intentar atreure projectes de recerca o empresarials vinculats a la biotecnologia o la biomedicina, malgrat els nombrosos anuncis en aquest sentit. “No tenim res”, remarca, tot lamentant que no hi hagi cap  “planificació” sobre com es poden impulsar investigacions a obrir al país iniciatives econòmiques. Aquesta realitat, apunta, és també darrere del ‘fiasco Grífols’.

Vela deixa clar que les explicacions que li ha fet arribar Govern en resposta a les preguntes escrites formulades a inicis de juny sobre la inversió i l’estratègia existent per fomentar la recerca biomèdica i biotecnològica al país no la convencen. Entén, bàsicament, que no n’hi ha cap. I això, alerta, té conseqüències.

Per exemple, a l’hora d’atreure possibles projectes empresarials per obrir el sector. En aquest sentit, lamenta la gestió tant amb Grífols com amb altres dues entitats que s’havien mostrat interessades a instal·lar-se al país: l’institut Cugat i Ivascular. Aquests dos darrers es van descartar perquè demanaven la concessió d’espais públics. “Si ho havies fet amb Grífols, és normal que aquesta gent demanés el mateix. De què s’estranyen?”, apunta.

El prestigiós traumatòleg Ramon Cugat lidera l'Institut que es va interessar per instal·lar-se a Andorra.

Relacionat

Govern va descartar un acord amb l’Institut Cugat perquè demanava la cessió d’instal·lacions

Vela considera que abans de buscar empreses, “cal una planificació feta” i, a partir d’aquesta, “sí que pots convidar institucions o fundacions de recerca perquè et plantegin els seus projectes; però no és normal fer-ho a la inversa”. I entén que, més enllà d’altres factors, “si el projecte Grífols no ha sortit bé també ñ esper això, per aquesta manca de planificació”.

La consellera retreu a Govern que “se’ns va fer anar de pressa per aprovar el conveni d’Oviedo i la Llei de recerca i innovació biomèdica” i, en canvi, “després veus que no es pot desenvolupar res perquè no tenen cap estratègia”. I això fa que “els anys passin i vegis que hi ha tot un seguit de projectes que es desenvolupen en el nostre entorn proper i, en canvi, aquí ens estem quedant enrere”.

Per a Vela, hi ha un altre fet que exemplifica aquesta realitat: el pressupost del laboratori nacional. “A l’únic que tenim li desapareixen de cop els diners”, denunciar, tot apuntat que la seva partida va baixar de 256.000 euros a només 80.000 pel 2024. “Quin suport es fa a la investigació?”, es demana.

Comentaris (6)

Trending