La proposta salarial de Govern i grup demòcrata suposaria apujar l’IPC a tots els sous fins al mitjà

La voluntat és pactar la revalorització remuneradora amb tants representants parlamentaris com sigui possible i tenint en compte que Espot té la intenció de fer algun anunci en la matèria durant el discurs de Cap d’Any

Conxita Marsol durant la darrera reunió del Consell Econòmic i Social. SFGA

Hores d’ara la proposta en matèria salarial del Govern, avançada als grups parlamentaris que li donen suport, és a dir, demòcrates i Ciutadans Compromesos, és que els sous que van entre el mínim i el mitjà, actualment situat en 2.380 euros, s’apugin el 2024 l’equivalent a l’IPC d’aquest any que està a punt d’acabar-se. I que segons les darreres estimacions oficials se situarà al tomb del 5%. Més enllà del salari mitjà no hi ha una previsió d’augment, encara que no es pot descartar del tot.

La proposta que hi ha damunt la taula -i que parteix, com ja es va anunciar, d’un increment del 7% del salari mínim fins a quedar fixat en 1.376,27 euros per al 2024- no preveu ni tretzena paga (o, almenys, els representants del Govern no n’han parlat amb els seus homòlegs dels grups parlamentaris que els fan costat) i tampoc que hi hagi cap mena d’increment més enllà dels salaris que estiguin per sobre dels 2.380 euros, encara que algunes veus internes, dins mateix de Demòcrates, sí que haurien demanat d’estudiar algun tipus d’augment.

L’any passat, per aquest 2023 que deixem enrere, es va establir un escalat que alguns consideren que es podria replicar amb els percentatges que es consideri escaient. La majoria, però, fins i tot d’altres grups parlamentaris, consideren que s’han de trobar fórmules o mecanismes molt més clars i més senzills, sobretot, en relació amb la seva aplicació, que per aquest any ha estat força complicat per a aquelles empreses que han optat per seguir fil per randa els increments fixats per llei.

Cert és que qualsevol increment que es proposi serà de mínims. I que les empreses podran fer puges superiors. Qualsevol puja, quedi clar, una vegada aprovada, tindrà efectes retroactius. És a dir, caldrà aplicar-la, s’aprovi quan s’aprovi, des de l’1 de gener. La voluntat governamental és aconseguir un consens parlamentari en matèria de política salarial. I si no hi ha consens, com a mínim que se sumin a la proposta final el màxim de grups.

Les fonts consultades han assegurat que més enllà de qualsevol proposta que estigui sobre la taula, el cap de Govern, Xavier Espot, té previst anunciar o, com a mínim, donar força pistes de com quedarà tot plegat durant el discurs de Cap d’Any que s’emetrà diumenge a la nit pels mitjans públics de ràdio i de televisió.

Etiquetes: