Professionals liberals alerten de la saturació d’alguns sectors i els problemes per recuperar talent

Insisteixen que amb l’acord d’associació amb la UE “sortirem malparats” i deixen clar que la majoria es decantarà pel ‘no’ en el referèndum després de veure els resultats de l’estudi d’impacte econòmic

Un moment de la presentació de l'estudi d'impacte econòmic de l'acord d'associació amb la UE.
Un moment de la presentació de l'estudi d'impacte econòmic de l'acord d'associació amb la UE.

Els professionals liberals no estan d’acord amb el text de l’acord d’associació amb la Unió Europea que Govern ha negociat. L’estudi d’impacte econòmic exposa que en els primers anys ho passaran malament, però que després es podran recuperar. Fonts consultades exposen que “sortirem mal parats” i posen de manifest que “hi ha professions saturades que no permetrà el retorn fàcil de talent”.

El treball fet per Andorra Recerca + Innovació (AR+I) no és molt optimista pel que fa a les professions liberals. Pronostica que en els primers anys des de l’entrada en vigor del text podrien registrar pèrdues al voltant de l’1,5%, però a 25 anys vista creuen que creixerien un 2% per sobre d’una situació d’statu quo. Fonts consultades remarquen que “ja sabem que sortirem malparats perquè hi ha aspectes que no s’han pogut negociar en la lliure prestació de serveis”.

Els autors de l'estudi, durant la compareixença que han fet al Consell General.

Relacionat

“Impacte positiu” per a tots els sectors a llarg termini si s’aprova l’acord d’associació

La preocupació entre els consultats és evident perquè tenen clar que el text negociat amb Brussel·les “no és l’òptim”. Remarquen que hi ha professions que estan saturades per l’envergadura d’un país com Andorra. En aquest sentit, exposen que “som un dels països que tenim més odontòlegs per habitant”. Per tot plegat, exposen que “no permetrà un retorn fàcil de talent”.

Les mateixes fonts remarquen que els professionals liberals que puguin venir de fora seran bàsicament de Catalunya o de la resta d’Espanya i tenen clar que “tindrem pèrdues si ve molta més gent perquè el mercat estarà molt més repartit”. Ara bé, no saben la quantitat que podrien venir a exercir a Andorra i en quins sectors.

També han criticat que l’estudi de l’AR+I s’hagi presentat a mitjan juliol quan hi havia bastant gent de vacances i no s’ha pogut analitzar amb deteniment. Ara bé, el feedback de les persones que sí van assistir-hi és que “descontentament” i consideren que els autors es justificaven constantment, fet que ha generat encara més dubtes de l’objectivitat del treball.

La posició dels professionals liberals consultats no ha canviat i consideren que “es tendirà més cap al ‘no’ en el referèndum. En aquest sentit, deixen clar que “no és un no a Europa, sinó una negativa al text que s’ha pactat”.

Comentaris (17)

Trending