Les dades fetes públiques pel departament d’Estadística pel que fa a l’índex del valor unitari del comerç exterior que, justament, serveix per avaluar l’evolució dels preus dels productes que entren o surten del país, situen la dada d’exportacions a l’abril en 121,8 quan el mateix mes del 2022 era de 108,6. Això suposa un creixement del 12%. Aquesta dada també suposa un creixement del 2,2% respecte al març d’aquest 2023. Tot i això, aquesta xifra és una mica inferior a la del febrer (124,4).
L’anàlisi de la informació posa en relleu que un dels moments crítics es va viure a la tardor en què a l’octubre la xifra era de 115,3 fins a assolir els 124,4 al febrer d’enguany. Tot plegat arrossegat per l’encariment massiu dels combustibles que a van tocar sostre al juliol de l’any passat arribant a 244 i a poc a poc s’han anat moderant fins a arribar amb un índex de 136,7 de l’abril. En el cas de l’alimentació, afectada pels preus dels carburants també ha presentat increments importants en el darrer trimestre del 2022, tot i que a l’abril s’assolia la dada més baixa des de l’octubre (117,7).
Pel que fa al preu de les importacions agrupades per zones geogràfiques, és a dir, segons el país d’on provenen els productes, mostren una tendència mixta respecte al mateix període de l’any anterior. Durant l’abril el preu de les importacions provinents d’Espanya s’incrementa un 11%, el de França cau un 8,4%. En el cas de la resta de la Unió Europea i Regne Unit creix un 37,6% i la resta del món es manté sense variacions.
Comentaris