El ministre de Finances, Eric Jover, ha destacat que es tracta de la primera operació tancada per l’entitat en aquest àmbit. “És tot un orgull”, ha afirmat. A la vegada, ha posat en relleu que aquest procés “és una necessitat, encara demostrada més per la pandèmia” però també una necessitat, vistes les males dades de digitalització d’una part important del teixit econòmic.
El programa centrat en empreses començaria els primers mesos del 2022 i ja preveu que a finals de l'any vinent pugui estar ja en la seva tercera fase, amb la concessió de crèdits tous per impulsar la digitalització dels negocis
El préstec serà d’un total de 8 milions, que es rebran en dos pagaments. S’hauran de retornar en 19 anys, amb tipus d’interès que se situarà entorn el 0,5%. La dada concreta s’haurà de definir en el moment de rebre els diners.
Un dels primers projectes que s’impulsaran serà un programa d’ajuda a les empreses per a la seva digitalització, enfocada a les petites i mitjanes, però sense tancar a la porta a les grans. Aquest inclouria una primera anàlisi de la situació de cadascuna i després ajudes per a un estudi més detallat, amb subvencions a fons perdut, i la possibilitat d’accedir a crèdits tous per implementar les solucions proposades.
En aquest sentit, Jover ha volgut destacar que, si bé Andorra està ben situada als rànquings internacionals de connectivitat gràcies a la xarxa d’Andorra Telecom, en canvi suspèn, si es pot dir així, pel que fa a l’índex de maduresa digital de les empreses. Malgrat una certa millora als darrers anys, “la valoració és encara molt baixa”. Per tant, “hi ha molt camí a recórrer”.
Jover s’ha mostrat convençut que “les empreses faran el pas i es digitalitzaran”. Però també considera que és necessària l’empenta des del Govern. “Si les ajudem, el canvi podrà ser més potent i ràpid”, ha manifestat.
Sobre el programa, el titular de Finances ha volgut remarcar que “no hem esperat a tenir el préstec per preparar-lo”. Per tant, “ja tenim feina avançada”. Això permetrà que ja es pugui encetar a inicis de l’any vinent. Fins i tot, la tercera fase, la d’implementació de crèdits tous perquè les empreses puguin impulsar les solucions proposades podria ser una realitat a finals del 2022.
Sobre els diners aconseguits, ha volgut remarcar que no es tracta de nou endeutament. Al contrari, el que és fa es destinar-los a projectes que “abans es finançaven amb els nostres mateixos ingressos”. Així, ha assegurat que tot just una petita part de la despesa, principalment la vinculada a les subvencions i els crèdits tous -en aquest cas ja a mitjà i llarg termini- sí que suposarà un increment, no excessivament gran, del que deu l’Estat.
Comentaris (1)