La visita dels representants de l’organisme europeu, creat justament per garantir que els diferents Estats membres compleixen el que estableix el conveni de l’organisme contra el tràfic d’éssers humans tindrà lloc la setmana vinent. A banda de les visites institucionals, també tindran trobades amb agents socials. I des del Govern es té clar que la situació d’aquests treballadors es posarà sobre la taula. I especialment el fet que es troben al país però amb les condicions laborals -inferiors- del seu lloc d’origen.
Evidentment, el que no es vol des de l’executiu és que aquesta situació -per molt que es digui que és correcta, ja que jurídicament s’avala que es pot aplicar el que estableix el contracte al país d’origen malgrat que això estigui per sota del mínim que marca la Llei de Relacions laborals-, pugui ser criticada a l’informe que elaborarà el GRETA. Seria molt delicat, per dir-ho de forma suau. I això explica l’actuació que s’ha dut a terme al llarg d’aquest divendres.
Segons ha pogut confirmar Altaveu, efectius de policia i tècnics del servei d’Immigració haurien anat a diferents obres en marxa al país. Com a mínim, una a Escaldes-Engordany i una altra al centre d’Andorra la Vella. La intenció era localitzar aquests treballadors i comprovar si la seva situació estava en regla. També s’hauria anat a Canillo. No ha transcendit, però, quin ha estat el resultat d’aquestes visites.
El que queda clar és que l’actuació té a veure directament amb la visita del GRETA. I amb els nervis que pugui haver aixecat entre un Govern que ha admès l’existència d’un “buit legal” amb aquestes subcontractacions però que, de moment, no sembla tenir presa per corregir-lo. De moment, segons va apuntar ara fa uns dies el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, es vol encarregar un segon informe jurídic i abordar el canvi legal, però “quan es pugui”.