Govern lliga els futurs increments de les tarifes elèctriques a l’èxit del pla d’estalvi

Es veu necessari que les mesures a concertar amb comuns i sector privat permetin una reducció del consum d’entre el 15% i el 20%: “Com menys electricitat es gasti, menys caldrà comprar fora i, per tant, menys pèrdues per FEDA”

Moles i Calvó, amb el director d'Ensisa, David Hidalgo.

Entre un 15% i un 20% d’estalvi del consum energètic. Aquest seria l’objectiu que el Govern i FEDA volen aconseguir amb les mesures que es volen implementar tant al sector públic com al privat. En aquest darrer àmbit, concertades amb les empreses en reunions que s’han de fer al llarg dels pròxims dies. El pla es vol aplicar a partir del setembre i es considera clau per afrontar l’actual crisi de l’energia. I, també, per definir si caldrà, a partir del 2023, nous increments de tarifes i fins a quin punt arribaria la pujada de preus.

Així ho han explicat el director de FEDA, Albert Moles, i la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. Tots dos han participat en l’acte d’entrega de la primera certificació d’electricitat 100% sostenible, atorgada a Ensisa. Des del Govern, s’ha apuntat que al llarg dels pròxims dies, a inicis de setembre, hi haurà reunions tant amb els comuns, per establir un decret d’obligat compliment, com amb les patronals. En aquest darrer cas, hi hauria un llistat de mesures de compliment forçós pactat amb cada sector i un altre de recomanacions. També es preveu elaborar una altra relació de mesures aconsellades als particulars.

Tot amb un clar objectiu: reduir el consum elèctric del país. El director de FEDA ha apuntat que per anar bé caldria que aquesta davallada se situés entre el 15% i el 20%. “Si tenim en compte que ja produïm al país un 30% del que es gasta, això ja suposaria reduir de forma significativa la nostra exposició a les fluctuacions dels mercats”, ha explicat.

Les tarifes elèctriques no patiran cap nou increment el que resta d’any però es preveu un hivern dur

I, de retruc, l’èxit d’aquest pla d’estalvi acabarà determinant el futur de les tarifes elèctriques. Calvó ha deixat clar que no hi haurà cap increment aquest 2022. Pel 2023, però, ja no es pot assegurar res, tot recordant que “FEDA no pot mantenir fins a l’infinit la situació actual” -el càlcul situa el dèficit de l’exercici en uns 10 milions-. A mitjans d’hivern, “farem balanç” i es decidirà “si hi ha increment o no i de quan”.

I és que, com ha remarcat la ministra, ara mateix “FEDA compra energia a pèrdues”. I aquí l’equació és senzilla: “Com menys electricitat es consumeixi, menys caldrà comprar fora i, per tant, menys pèrdues i menys necessitat d’apujar tarifes”. La crida és clara: durant els pròxims mesos “tots hem de fer un esforç”, ja que “serà el comportament de tots nosaltres aquest hivern el que definirà si hem d’incrementar les tarifes”.

Calvó ha volgut ser prudent sobre les possibles mesures a adoptar. De fet, també es vol que “les mateixes empreses en proposin”. La ministra s’ha mostrat confiada a arribar una entesa àmplia. “Hem vist, per exemple, que les estacions, que són de les empreses que més consumeixin, estan compromeses”, ha recordat fent referència al segell d’electricitat sostenible entregat a Ensisa.

En tot cas, la decisió sobre si cal una nova pujada de tarifes no arribaria fins a mitjans de l’hivern. Calvó ha assegurat que no hi haurà cap increment durant el 2022. I, també, que en cap cas es plantegen augments tan forts com els que s’estan vivint als països de l’entorn. S’entén que FEDA tindria marge per evitar aquest trasllat total. Ara bé, a la vegada, també s’ha volgut posar en relleu que cal garantir que la companyia pot mantenir la seva capacitat d’inversió, especialment per incrementar la producció energètica del país.

Etiquetes: