“Per denunciar abusos laborals s’han de tenir ous i no vull que altres companys passin pel mateix”

Tres treballadors peruans es troben en una situació de desesperació perquè van venir al país amb un permís d’obrer desplaçat amb enganys i es troben sense diners per poder tornar a casa

Els tres treballadors peruans afectats al costat de Gabriel Ubach i Eduard Coll.
Els tres treballadors peruans afectats al costat de Gabriel Ubach i Eduard Coll. Albert Sanjuan

Tres peruans amb permís de treballador desplaçat es troben en una situació límit després que se’ls hagi estafat i s’hagin quedat amb una mà al davant i l’altra al darrere. Van venir amb la promesa d’un treball estable i un salari més elevat. El 31 d’octubre passat van ser acomiadats sense motiu i es troben en una situació desesperada, sense diners per poder costejar el vol de tornada al seu país i l’autorització de sojorn i treball se’ls hi acaba dijous de la setmana vinent. Un dels afectats, Hugo Alcides explica que per denunciar els fets a Inspecció de Treball “s’han de tenir ous i no vull que altres compatriotes passin pel mateix”.

Els abusos a treballadors peruans que venen amb el permís de treball de desplaçat a Andorra continuen. L’Hugo Alcides, Jimmy Calderon i l’Aldair Almares són tres electricistes que es troben en una situació de desesperació perquè en set dies se’ls hi caduca l’autorització laboral i de residència i no tenen diners per sufragar el vol de tornada al país.

Van venir al país “amb la promesa d’un treball estable i d’un salari més elevat que el del seu país i no ha estat així.”, segons explica l’advocat de la Unió Sindical d’Andorra, Eduard Coll, que els hi ha ofert assessorament legal. Durant el relat ha exposat que “deixen la seva família al seu país i els ofereixen un contracte que acaba sent fictici a través d’una empresa peruana que no coneixen. L’empresa Construart és qui els hi gestiona l’autorització a Immigració, però qui dona les ordres de treball és la societat Telexarxes”.

Arriba un moment que “ens diuen que l’endemà no podem anar a treballar i que ens esperem que ens reubiquin. Esperem una setmana i mai vam signar un document d’acomiadament”

Per arribar a Andorra s’han de costejar el viatge i al país vivien en una habitació d’un hotel de Santa Coloma amb quatre persones, per la qual pagaven 350 euros. El salari que percebien era de 1.650 euros, els quals el primer mes els hi paguen en efectiu i després per transferència bancària. Així mateix, segons diuen les hores extra les cobraven com a normals. El contracte era per sis mesos i van començar a principis de juliol i “al cap de quatre mesos els comuniquen que no compten amb ells i que marxin del país”.

L’Hugo Alcides que és qui ha actuat com a portaveu exposa que “el futur és incert”. Relata que han treballat a les obres de construcció del nou estadi de la Federació Andorrana de Futbol a Encamp i també en els treballs de l’aparcament de l’Església que està construint el comú d’Escaldes-Engordany. Arriba un moment que “ens diuen que l’endemà no podem anar a treballar i que ens esperem que ens reubiquin. Esperem una setmana i mai vam signar un document d’acomiadament”. Afegeix que “mai vam rebre les nòmines i una vegada passes els dos mesos de prova ens acomiaden”.

En aquest cas, els tres treballadors van decidir denunciar els fets a Inspecció de Treball perquè creiem que “això és un abús d’autoritat”. Reconeix que per fer aquest pas “s’han de tenir ous i no volem que altres companys passin pel mateix”. Els afectats tenen clar que perquè Immigració atorgués el permís de treballador desplaçat “havia d’haver-hi un contracte, però mai l’hem vist”. Tot seguit, també van a la Batllia i demanen “una investigació a fons”.

El problema rau que aquest permís només és vàlid per sis mesos i no permet treballar per cap altra empresa més. Els hi caduca el pròxim 19 de desembre i no tenen diners per pagar l’hotel ni el vol de tornada al seu país que costa uns 1.200 euros. “Estem lligats de mans i peus”, exposa.

AJUDA A L’AMBAIXADA DEL PERÚ

Després de trucar a diverses portes, la Unió Sindical d’Andorra els ha decidit donar suport legal. El secretari general, Gabriel Ubach, ha exposat que han parlat amb l’Institut de Drets Humans per exposar els fets a l’ambaixada del Perú i mirar de quina manera pot intervenir. “S’han de donar solucions a tres persones que han vingut enganyades i Andorra ha permès unes pràctiques que no s’haurien d’haver permès mai”, critica. Afegeix que “en els primers problemes que hi va haver Govern hauria d’haver actuat i abolir aquest tipus de permisos de seguida perquè provoquen un perjudici molt greu”.

L’USd’A té clar que “no podem donar aquesta imatge com a país i calen sancions per evitar falses promeses”. En aquest sentit, Eduard Coll remarca que “hi ha bones empreses, però no es pot permetre que hi hagi que atropellin els seus treballadors”.

Comentaris (7)

Trending