Les pedregades de l’estiu indiquen collites de tabac fluixes durant l’inici de la classificació

Enguany, la catalogació de les plantes s’enfila fins als 120.000 quilos i la recol·lecta es vendrà a una firma italiana que l’usa per farcir ‘puros’

Antoni Servat, al mig, amb dos treballadors durant la tasca de classificació.
Antoni Servat, al mig, amb dos treballadors durant la tasca de classificació. Gerard E. Mur

Any fluix per als colliters de tabac. L’inici dels treballs de classificació, que han arrencat avui a la Borda Mateu, indiquin que les collites han punxat a causa del clima, és a dir, de les pedregades de l’estiu passat, que van deixar les plantes castigades. Antoni Servat, el classificador, ha avançat aquest matí que la previsió no és esperançadora: “El tabac ens arriba bastant pedregat. El clima ha afectat seriosament”.

La petita pedra –la calamarsa– és el fenomen que va malmetre el tabac l’estiu passat, “el va fer malbé”. Això, però, no significa que no tingui sortida: “Es podrà aprofitar tot. El venem tot a una firma italiana i se l’emportarà tot, tant és que sigui pedregat com que no ho sigui”. Servat espera que durant aquesta setmana –la catalogació dura cinc dies– arribaran a classificar entre 100.000 i 120.000 quilos de tabac.

El tabac venut a Itàlia acaba sent fermentat per usar-lo en cigars purs (puros). “És tabac d’interior”, ha precisat Servat, que dirigeix des de fa dècades la feina de classificació a la borda, on treballen una vintena de persones (dues secretàries, un coordinador, ajudants...).

“Les millors collites”, ha afegit Servat, “són les del sud: Sant Julià, Andorra la Vella i Escaldes. Són les que pateixen menys climàticament. El tabac es cultiva millor, amb més seguretat”. S’ha començat, avui, per les partides dels colliters de Sant Julià perquè sempre segueix un ordre: de sud a nord. Acabaran pel tabac de Canillo. Les jornades de classificació duren el que dura la catalogació de les partides rebudes durant el dia (“en funció del tabac rebut”).

Comentaris (4)

Trending