Fa setmanes que es llança la veu d’alarma. Malgrat que al Servei d’Ocupació encara hi ha un nombre important de persones inscrites en recerca de feina, les empreses pateixen per cobrir els llocs vacants. El fenomen afecta especialment el sector turístic, però també altres. I, s’alerta, cal trobar fórmules per solucionar la problemàtica.
En aquest sentit, el gerent de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, alerta dels perjudicis que aquesta situació els està generant. “Sé d’un establiment a Escaldes que ha hagut de limitar les habitacions disponibles al 50% o d’altres que han tancat serveis com l’spa perquè no tenen prou gent”, explica. I això, alerta, “afecta la facturació, però sobretot la reputació que, de retruc, també influeix en la categoria”.
Molts hotels han hagut de reduir el servei o el nombre de clients que poden atendre per manca de trebaladors, un fet que, alerten des del sector, pot comportar davallada de facturació però també perjudicis en la reputació dels establiments
Al seu entendre, en realitat “són problemes que no són nous, però que s’han agreujat amb la pandèmia”. I, sobretot, no amaga el risc que “poden anar a pitjor els pròxims anys”. De forma similar s’expressa Meritxell Cassi, directora d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA). “Convergeixen moltes coses; els ERTO, la pandèmia i també que hi ha aspectes que fa que la gent ja no es plantegi treballar al Principat, sigui quin sigui el sector”, comenta.
En aquest sentit, tant aquestes dues entitats com la Confederació Empresarial (CEA) recorden problemàtiques com les de l’habitatge, però també un transport públic que, entenen, ha de millorar. De fet, el seu director, Iago Andreu, apunta que “cal un enfocament multidisciplinari”. Tots valoren positivament que, ara, el Govern hagi creat una taula de treball per abordar la situació quan, fa uns mesos, no es considerava que existís realment un problema.
“Primer s’ha d’acceptar que estàs malalt i, després, mirar com ho canvies”, apunta Pujol. Per tant, al seu entendre, “ja és un inici”, tot i advertir que “nosaltres tenim una temporada cada tres mesos i, per tant, cal anar una mica més ràpid”. En el mateix sentit s’expressa Cassi: “Ja em conformo amb el fet que ho estiguin estudiant. Hem fet un diagnòstic i és bo que s’adonin de la problemàtica que tenim en general al país i que s’intentin posar millores i es revisin coses”.
Per al gerent de la Unió Hotelera, cal ser ambiciós i buscar “un consens parlamentari” ampli. I és que algunes de les mesures que poden ser necessàries per permetre que sigui més fàcil trobar mà d’obra, sigui ja resident al país o de fora, necessitaran “un debat polític molt important”. En aquest sentit, adverteix que “cal veure si es buscaran solucions definitives amb consensos polítics o es posaran pedaços”.
Des del Govern s’ha apuntat ja, en paraules de ministre d’Interior Josep Maria Rossell, una primera possibilitat: la creació d’una quota de temporers d’estiu, similar a la que ja existeix a l’hivern. La CEA, de fet, ja havia posat sobre la taula una proposta d’aquest estil, recorda Andreu. “Fins ara, sempre s’havia resistit però crec que les reunions els han fet entendre que ja no és cert que la temporada d’estiu sigui baixa. De fet, hi ha empreses que ara necessiten més personal que a l’hivern, on d’un perfil diferent. És bona notícia que s’ho estiguin plantejant i caldrà veure com s’articula”, ha apuntat, remarcant, però, que “per si sola, no ho arreglarà tot”.
D’una opinió similar és Pujol. “Pot ser positiu, perquè t’omple el ventall, sobretot amb l’opció de mantenir temporers d’hivern”, comenta el gerent de l’UH. “Ho trobo bé. Hi ha hotel que també necessiten aquest tipus de treballadors a l’estiu”, indica Cassi.