Així ho explica el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat en resposta a una sèrie de preguntes sobre matèria energètica formulades per la consellera general de Terceravia Noemí Amador. Una de les qüestions demanava informació sobre el funcionament del parc solar i es recorda que els primers mesos van ser “en període de proves” durant els quals “es va detectar una incidència en els inversors instal·lats”. Es van canviar i, des de l’abril, “va entrar en funcionament al 100% de la seva capacitat. A partir d’aquell moment, “la producció es troba dins de les estimacions fetes”.
Així, entre febrer i el 31 d’agost, ja s’han produït 920.243 kWh. Això suposa el 65,7% del previst per a tot un any. “Així doncs”, assegura Forné, “és previsible que a finals d’any es puguin complir les expectatives, tot i que la meteorologia és un condicionant molt important per a aquesta mena d’infraestructures”. Juliol ha estat el millor mes, amb 206.375 kWh produïts.
Pel que fa a un altre projecte vinculat a l’energia renovable, el parc eòlic del Maià, des del Govern es recorda que la iniciativa està en marxa, amb un pla d’avaluació ambiental ja fet. El passat juliol, es va enviar la darrera proposta del pla de mesures eòliques realitzat per FEDA als comuns de Canillo i Encamp. Tots dos han de presentar “informes preceptius i vinculants” per autoritzar la infraestructura.
Amador també s’interessava per l’ampliació de la xarxa de calor de Soldeu. Forné li recorda que el projecte permetrà passar de 32 a 88 edificis abastits, amb un càlcul d’estalvi de 1.561 tones de diòxid de carboni a l’any. Fins al 2042, es pagarà cànon al comú per la cessió del terreny on troba la central cogeneradora.