Panellets sense inflació

Les pastisseries han mantingut els preus del dolç típic per Tots Sants i, fins i tot han comprat la matèria primera més barata

Panellets en una passtisseria d'Encamp.

Els panellets no poden faltar a la taula per Tots Sants. És el dolç típic i que no perd pistonada. A diferència d’altres anys, enguany les pastisseries no han hagut d’apujar preus, com sí que van haver de fer el 2022 per culpa de la inflació. Els comerços consultats per l’Altaveu asseguren que els mantenen respecte a l’any passat i que la matèria primera com són els pinyons els han comprat més barats.

Castanyes, moniatos i panellets, són els ingredients que no poden faltar a la taula per Tots Sants. La festivitat cau aquest any en dimecres i això ha fet que molta gent s’hagi quedat al país, tret dels que han aprofitat les vacances escolars per fer un viatge. Els pastissers estan contents de com està anant la campanya i asseguren que han mantingut preus respecte de l’any passat.

La majoria de pastisseries estan venent, fins i tot, per sobre de les previsions

Alexis Estopiñan, gerent de la ‘Pastisseria Estopiñan’ ha explicat que en el seu cas “són els mateixos preus que fa tres anys i enguany hem comprat els fruits secs com el pinyó més barat”. Al seu establiment ven aquest dolç per unitat. D’aquesta manera, el preu del panellet de pinyons val 2 euros, mentre que els variats costen 1,50 euros. Aquest any han elaborat panellets de guaiaba, de mojito, Ratassia de la Carmeta i de Nèctum.

A Encamp, la Cecilia Santana de ‘l’Ame du Pain’ remarca que “en els darrers dies que hem hagut de reposar dues vegades els panellets”. També han mantingut els preus i “a la gent no li sembla car”. El preu del panellet de pinyons és d’1,50 euros i la resta valen 1,10 euros la unitat.

En el cas de la Pastisseria ‘El Tortell’ tampoc han tocat els preus. El preu és per quilo. El panellet de pinyons costa 50 euros el quilogram, mentre que els variats costen 40 euros.



Flors més cares, de bona qualitat i venudes de forma esglaonada

“S’ha encarit el producte perquè, com tot, s’ha encarit”, explica Carme Coscullano, responsable de Magnòlia Flors, que explica que l’encariment del transport i els tractaments que s’han hagut de fer, per exemple a França, per poder combatre la sequera i garantir uns bons crisantems també ha fet incrementar el preu d’una “mercaderia d’una qualitat bastant acceptable”. En general, segons indiquen des d’altres botigues, les vendes han estat reeixides. I molt esglaonades. Coscullano ha explicat que tot i que els establiments “miren d’ajustar-se perquè sabem que hi ha molta gent que té dificultats”, ha calgut apujar preus. Les previsions de venda, en la majoria de botigues, s’han acomplert amb escreix. El bon temps i el calendari ha ajudat que les vendes s’hagin fet de forma esglaonada. Des de divendres de la setmana passada s’han anat venent flors perquè molts han avançat la seva sortida cap als destins de vacances aquells que n’han pogut fer.



 

Etiquetes: