L’obra de la nova línia amb Espanya deixarà en “molta vulnerabilitat” el subministrament elèctric

FEDA va demanar a l’operador francès, RTE, avançar el manteniment de la línia del nord perquè sigui “molt fiable”; aquells treballs van ser, en part, la causa de l’apagada de vint minuts viscuda al setembre, ja que estava desconnectada quan va caure la xarxa del sud

Un comerç sense llum el passat 22 de setembre, durant l'apagada. A.S.

L’apagada elèctrica del 22 de setembre, d’una durada de 20 minuts, es va deure en gran part al fet que la connexió amb França estava desactivada pels treballs de manteniment que es feien a la línia entre Tarascó i l’Ospitalet. En fallar el subministrament des d’Espanya, no hi havia aquest suport. FEDA ha explicat ara que aquestes tasques estaven pactades amb l’operador gal, RTE, i que eren una demanda des del Principat: es vol tenir la infraestructura “molt fiable” per a quan comencin les obres de la nova connexió amb Adrall. Llavors, hi haurà dies que la línia del sud no podrà funcionar i el servei quedarà en una situació d’elevada “vulnerabilitat”. Sobre les causes de la incidència, s’admet que no s’ha pogut determinar el motiu exacte.

Així ho explica el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, en la resposta que ha tramès al Consell General contestant les preguntes formulades ara fa unes setmanes, i justament arran de l’apagada general que es va viure al país, pels parlamentaris de Concòrdia Cerni Escalé i Núria Segués. En ella, es parla d’una “incidència inusual” però que “no vol dir que sigui preocupant o que posi en dubte la sobirania energètica o l’abastiment o la garantia dels serveis bàsics”. També es vol deixar clar que “no és indicativa de cap problema estructural o de seguretat energètica a Andorra, sinó una part natural del funcionament de qualsevol sistema elèctric modern interconnectat”.

La causa exacta de l’avaria a la línia amb Espanya no s’ha pogut determinar; com a hipòtesi s’apunta a “un curtcircuit provocat pel contacte d’algun element esporàdic, com pot ser un llamp, una au, una branca d’arbre, papers o plàstics”

Sobre la causa de l’avaria, tot arrenca d’un “incident” a la línia d’alta tensió entre Adrall i la Margineda, però el motiu exacte “no s’ha pogut determinar”, fet que “no és estrany tenint en compte la tipologia d’incidència ocorreguda”. Una possible hipòtesi és que “el tipus de defecte produït i que pot generar aquestes actuacions és un curtcircuit provocat pel contacte d’algun element esporàdic, com pot ser un llamp, una au, una branca d’arbre, papers o plàstics”.

A partir d’aquí, però, el sistema va reaccionar. En detectar la situació, es va activar el sistema que ha de servir per protegir les instal·lacions de FEDA i, per tant, es va interrompre l’arribada d’energia des del sud. I per tornar a activar-la calia l’actuació manual dels tècnics per revisar que tota la infraestructura es troba en situació correcta abans de reiniciar tot. Durant aquest temps, qualsevol dia normal s’hauria començat a rebre subministrament des de França. El 22 de setembre, però, això no era possible.

I no ho era perquè aquells dies s’estaven fent tasques de manteniment per part de RTE. Uns treballs pactats entre la companyia francesa i FEDA. “Estan programats amb una antelació superior a un any. (...) La data de finals de setembre s’havia triat perquè compleix diverses premisses: es tracta d’un període de baixa demanda elèctrica a Andorra (una època de menys activitat turística i en què no fan falta calefaccions), els dies encara són llargs -fet que minimitza un possible problema- i, finalment, és una època en què tant la durada del dia com les condicions meteorològiques fan possibles treballs a la muntanya amb ús d’helicòpters”, explica Forné en la resposta.

Una avaria de la connexió amb Espanya i la línia amb França aturada: causa de l’apagada general

I, justament, es posa en relleu que era un manteniment en el qual FEDA tenia un interès especial de cara al futur. “A més, en previsió dels treballs de construcció de la futura línia entre Adrall i Andorra i la seva connexió a les subestacions d’Adrall i a la nova subestació del riu Runer, a Andorra, es necessitarà una connexió molt fiable amb França durant determinades fases de l’execució del projecte. Per això, FEDA ha demanat a RTE que l’alimentació elèctrica d’Andorra estigui plenament operativa i sense talls els anys 2027 i 2028”, apunta l’escrit al qual ha tingut accés Altaveu.

FEDA assegura entendre el neguit per l’apagada però manté que entra dins de la normalitat

De fet, s’apunta que “quan es dugui a terme les obres caldrà estar algunes setmanes sense connexió pel costat espanyol i, per tant, caldrà que la francesa sigui absolutament fiable i que tingui tots els manteniments fets a l’avançada”. Més enllà d’això, també es posa en relleu que aquestes “situacions de més vulnerabilitat” es “continuaran produint”.

I això, es deixa clar, és un problema perquè en cas d’incidència la centra hidroelèctrica no pot funcionar i, per tant, donar servei si les dues connexions exteriors estan caigudes. “La xarxa elèctrica no permet de cap manera mantenir el subministrament sense elles”, s’apunta, ja que la necessita “per equilibrar l’oferta i la demanda interna i per poder aportar, quan fa falta, el corrent del curtcircuit necessari per al bon funcionament de les proteccions de les xarxes d’Andorra”.

Etiquetes: