Els notaris volen canvis a la llei òmnibus per donar més seguretat jurídica a la inversió estrangera

Els fedataris públics reconeixen, sempre des del punt de vista tècnics, que les modificacions que es pretenen introduir a través del projecte de llei sobre habitatge i sostenibilitat aporten millores però cal anar una mica més enllà

Un moment de la reunió d'Espot i Marsol amb els notaris.
Un moment de la reunió d'Espot i Marsol amb els notaris. SFGA

Els notaris estan convençuts que les modificacions que es pretenen fer en els procediments relatius a la inversió estrangera a través de la llei òmnibus sobre habitatge i sostenibilitat aporten millores. Però que cal, encara, sempre que pugui ser, introduir nous canvis que dotin de més seguretat jurídica. Així li ho van expressar els cinc fedataris públics actualment en actiu al cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Presidència i Economia, Conxita Marsol.

La reunió entre notaris i responsables polítics tenia per objecte principal, segons que han explicat fonts de la Cambra de Notaris, tractar millores en els processos entre notaries, altres operadors i administració per temes d’inversió estrangera i tributs “amb la finalitat de la millorar-ne l’eficiència, simplificant-los i establint canals de comunicació més àgils”. El nou model d’inversió estrangera, evidentment, va ser una de les claus de volta de la trobada, amb un clar component tècnic, segons que han remarcat les fonts consultades.

Són qüestions molt tècniques i “poden semblar anodines perquè no són temes objecte de debat polític però a la pràctica afecten als notaris i als clients i en les relacions de dret privat són importants”

En aquest marc es va parlar del projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge. Les fonts consultades han reconegut que entre els notaris -Jordi París que actualment presideix la cambra, Isidre Bartumeu, Jordi Junyer, Joan Carles Rodríguez Miñana i Rosa Maria Ferrandiz- hi ha opinions divergents en qüestions de fons, però aquestes no eren objecte pas del debat o l’intercanvi de parers en la trobada amb Espot i Marsol i en què, com és habitual, també hi havia la cap de gabinet del cap de Govern, Sílvia Calvó. 

“Sense entrar a valorar l’oportunitat de les mesures -és a dir les opcions polítiques escollides ja que això correspon a l’àmbit polític: Govern i Consell-, els notaris constaten que pel que respecte a les disposicions que afecten la pràctica de l’activitat notarial, si bé en general el projecte de llei millora, des del punt de vista tècnic, la norma actualment vigent, també es detecten aspectes tecnicojurídics que són susceptibles de ser millorats en pro d’una major seguretat jurídica per a tots els operadors”, han indicat les fonts consultades.

I millorar la tècnica “sí que forma part de la funció notarial”. Són qüestions molt tècniques, han reconegut les fonts, i “poden semblar anodines perquè no són temes objecte de debat polític però a la pràctica afecten als notaris i als clients i en les relacions de dret privat són importants”. Un exemple? El cas concret d’una exempció per dissolució del règim econòmic matrimonial en l’actual impost de la inversió estrangera. Sia com vulgui, “la reunió va semblar positiva en espera de veure com es plasmen a la pràctica les qüestions tractades”.

Comentaris (17)

Trending