El projecte de llei de recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina ja és una realitat. El text definitiu, a l’espera del seu tràmit parlamentari, ha estat tancat ja pel Govern després d’un procés llarg. Com ha explicat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, el primer esborrany va ser liderat pel president del comitè de bioètica espanyol, Federico Montalvo. Posteriorment ha comptat amb aportacions del SAAS, d’Andorra Recerca i Innovació, la Universitat d’Andorra i, fins i tot, del Consell d’Europa. “Ens van fer petites remarques que hem afegit i ens han dit que s’adequa als preceptes i convenis internacionals”, ha afirmat.
La futura llei ha de regular tot tipus de pràctiques d’investigació vinculades a l’àmbit de la salut i la biomedicina. És el cas dels estudis de fàrmacs, de les anàlisis o cribratges genètics o de la recerca amb mostres biològiques com ara teixits. També acota els experiments amb animals. Un dels punts claus és una important protecció dels menors, la participació dels quals en aquests processos quedarà fortament restringida i únicament en aquells casos que suposin un benefici per a ells.
La llei estableix un règim sancionador dur. Hi haurà tres gradacions de les infraccions: lleu (fins a 2.000 euros en sancions), greu (entre 2.001 i 10.000) i molt greu. En aquest darrer cas, la multa pot ascendir fins al milió. A banda, Govern podria decidir, en aquests casos, el tancament del centre infractor.
Mas ha defensat que es tracta de la culminació d’una sèrie de reformes engegada el 2017, amb la llei de drets i deures dels pacients i de la història clínica i que ha continuat amb textos sobre la reproducció assistida o el conveni d’Oviedo. Tot amb un objectiu: diversificar l’economia. I el sector biomèdic, amb Grífols com a punta de llança, “és un sector clau”. A la secretària d’Estat li ha costat, tot s’ha de dir, parlar obertament de la multinacional farmacèutica. “Ens dona un marc general i actualitzat per poder fer els projectes de recerca” ha comentat. Al final, ha reconegut que la nova legislació “és necessària per a qualsevol projecte de recerca; la fem per donar marc jurídic a tot el sector, tot i que és evident que Grífols té un centre de recerca en immunologia”.
La normativa té com a pilars diferents principis claus. Entre ells, ha indicat Mas, “garantir la seguretat i la salut de les persones” que participin en projectes d’investigació. També altres com la confidencialitat de les dades o la necessitat de disposar d’un consentiment informat que es podrà retirar en qualsevol moment si així ho decideix el ciutadà que es presti a col·laborar en aquests treballs de recerca. Pel que fa als infants, aquest l’hauran de donar els pares, tot i que el menor “ha de poder donar sempre la seva opinió” i el projecte “ha de tenir un benefici directe per a la seva salut”, segons ha explicat l’assessora de Govern en aquesta matèria, Cristina Vilanova.
El text, entre altres aspectes, regular l’ús de mostres biològiques. I, especialment, la possible creació de bancs d’aquest material (els biobancs). “Val més preveure-ho i tenir un text adaptat a aquesta situació que es pot donar en un futur”, s’ha comentat des de l’executiu.
El projecte legislatiu també canvia via disposició final la Llei de tinença i protecció dels animals. La modificació desenvolupa la possibilitat d’emprar exemplars per a investigacions. Deixa clar que només podrà ser per a assaigs amb fàrmacs i investigació mèdica que només es puguin tirar endavant d’aquesta forma, minimitzant sempre el nombre de mascotes emprades i el dany o els perjudicis que se’ls causa.
Comentaris (5)