L’entitat compta amb un centenar de socis, segons explica Iriarte, qui espera “una temporada similar a la de l’any passat en què els monitors del país brillen per la seva absència”. Critica que a les escoles d’esquí “es prefereix la contractació d’estrangers, mentre els d’Andorra els deixen com a eventuals i només cobren si treballen”. En declaracions a l’Altaveu, posa en relleu que “la majoria dels d’aquí o han plegat, han marxat o treballen pel seu compte”. Per aquest motiu, diu que “és una professió que està en perill d’extinció i podríem comptar amb els dits de la mà el que es dediquen professionalment a això”.
“El Govern no fa res perquè no li interessa i el que volen és que les empreses facturin encara que es retallin els salaris”
Si l’acord d’associació amb la Unió Europea tira endavant, Carles Iriarte remarca que els monitors d’esquí d’Europa podran venir com a professionals liberals, “cosa que nosaltres no ho som, malgrat que ho hem reclamat”. No creu que en vinguin molts “perquè les condicions laborals no són atractives”. En aquest sentit, remarca que “hi ha monitors sud-americans que venen a finalitzar la seva formació i molts d’ells no tornen perquè troben una altra feina en llocs on els paguen millor”.
L’AAME insisteix, precisament, que hi ha formadors que fan classes sense tenir tots els nivells i, a títol personal Iriarte creu que “el Govern no fa res perquè no li interessa i el que volen és que les empreses facturin encara que es retallin els salaris”. Recorda que fa temps que van demanar restringir l’accés als professionals estrangers en favor dels del país, però no s’ha donat resposta.
Comentaris (12)