Perquè, per ara, les empreses estan fent tot just contactes. La formalització de l’acord es deixa per a més endavant. Moltes són conscients que caldrà prendre riscos en un context on la tresoreria de la gran majoria de negocis està molt tocada, però els volen minimitzar. Les fonts consultades per Altaveu remarquen que tan problemàtic pot ser agafar empleats i que després no es pugui obrir perquè com trobar-se sense capacitat de fer-ho amb visitants al país.
Es té clar que tan problemàtic pot ser tenir gent contractada però no poder obrir perquè no hi hagi turistes que haver de romandre tancats per falta de personal amb visitants al país
Un bon exemple d’això són els hotels. La gran majoria, per ara, han decidit tancar durant el novembre a l’espera de com evolucioni la situació als veïns. Es té clar que poca cosa poden fer més enllà d’esperar que a Catalunya i França es relaxin les mesures adoptades per frenar l’expansió de la pandèmia de Covid-19 -tancament perimetral i municipal al sud i confinament als domicilis al nord-.
La primera data al cap és el pont de la Puríssima. Sol ser el tret de sortida de les campanyes turístiques d’hivern però està per veure si ho serà el d’aquesta. Des d’Ski Andorra no hi ha, encara, un pronunciament, però el màxim responsable de Saetde, Joan Viladomat, afirma que la seva intenció és obrir llavors. Altres sectors econòmics, però, lamenten que hi ha una “falta de concreció” a nivell de totes les estacions, fet que, per exemple, també afecta altres decisions, com ara, la possible realització de tests de coronavirus als turistes.
“Ara mateix no es pot treballar amb cap previsió. Hi ha mil escenaris possibles”, apunten els empresaris contactats. I això afecta, lògicament, la recerca de personal. Molts estan prioritzant els contactes amb treballadors ja coneguts de temporades anteriors i, a ser possible, comunitaris. S’entén que, amb els requisits especials provocats per la crisi sanitària, és més pràctic agafar aquest col·lectiu. Cal recordar, per exemple, que els extracomunitaris que estigui encara a Amèrica hauran de presentar un bitllet d’avió de tornada.
Tots els empresaris tenen clar que poder iniciar la temporada dependrà de les restriccions als països veïns i que, per tant, només es pot esperar les decisions de les autoritats espanyoles i franceses
La situació és especialment delicada en molts hotels de parròquies altes. Sobretot en aquells de temporada o que van decidir no obrir a l’estiu. Aquests establiments, expliquen fonts del sector, acostumen a funcionar especialment amb temporers. I, per tant, quan vulguin obrir hauran de fer moltes contractacions. I, recorden, el procés requereix el seu temps. Per exemple, si el dia 4 de desembre s’ha d’obrir, les gestions haurien d’iniciar-se entre una setmana i deu dies abans.
Per ara, tot apunta que les diferents empreses no formalitzaran encara cap contractació. Esperaran l’evolució uns dies més de la situació als països veïns. Per posar un exemple, a Catalunya les dades han experimentat la darrera setmana una lleugera millora, però, en canvi altres zones d’Espanya estan pressionant el govern central per poder fer un confinament domiciliari. L’executiu de Pedro Sánchez ha donat a entendre que vol marge fins al 9 de novembre per decidir si cal endurir les mesures restrictives.
Els diferents sectors però tenen clar que la balança torna a ser molt delicada. Tant risc tindria avançar contractacions de personal i que, després, no tingués sentit que hotels o botigues obrissin perquè no hi ha turistes com que aquests sí que poguessin venir i es trobessin establiments tancats per falta de treballadors. El mar de dubtes continuarà encara durant uns dies, fins i tot, potser, setmanes, i gens en calma.