Així es pot comprovar analitzant el ‘Memoràndum d’acord per a l’establiment d’un partenariat estratègic amb Andorra’ presentat ara fa unes setmanes i al qual ha tingut accés Altaveu. El document, de set planes, està signat, per part de la companyia informàtica, per Carolina Castillo, representant de Microsoft Ibérica S.R.L.. Per part andorrana, una de les primeres sorpreses és que, tot i que l’anunci es va fer des de Govern -i compromet en el seu compliment a l’executiu- qui el signa és David Vicente, director d’Andorra Digital, entitat integrada dins la Fundació Privada del Sector Públic Andorra Recerca i Innovació.
El document, més enllà de la descripció que es fa de la col·laboració que es preveu, també inclou una sèrie de “condicions generals”. I, entre aquestes, la J és la que estableix que “aquest memoràndum d’acord s’interpretarà d’acord amb les lleis d’Espanya”. I, per tant, “qualsevol conflicte que se’n derivi es resoldrà de forma amistosa pels alts directius de pes parts”, però que, en cas que no s’arribi a una entesa, “l’únic recurs serà rescindir” el document.
El memoràndum remarca l’interès comú d’Andorra i Microsoft per “explorar un partenariat estratègic en els àmbits de la transformació digital, la innovació i la intel·ligència artificial generativa, tant en l’administració pública com en el teixit empresarial andorrà”. L’objectiu és “augmentar la competitivitat, l’eficiència i la sostenibilitat d’Andorra així com millorar la qualitat de vida i els serveis oferts a la ciutadania i a les empreses”.
La col·laboració s’estableix per cinc anys, que es podran prorrogar i es desgrana en diferents línies. Una d’aquestes és la “modernització de les administracions”, incloent-hi “capacitat als empleats públics” o transformar les operacions així com garantir la seguretat de les dades. Una altra pota serà la “digitalització del teixit empresarial”. I és aquí on s’apunta una “col·laboració” en el programa ja en marxa. I això suposarà que es proposaran “millores i accions complementàries” als negocis “basades en l’experiència i les solucions de Microsoft”. És a dir, que la companyia informàtica els oferirà els seus productes.
Un altre eix serà la ciberseguretat. En aquest punt, es parla obertament de “protecció de la sobirania nacional, la integritat institucional, la seguretat ciutadana i la competitivitat econòmica”. Entre altres, accions, es preveu la “formació, sensibilització i promoció de la cultura de la ciberseguretat entre empleats públics, empreses i ciutadania”.
Les darreres potes del memoràndum són “el desenvolupament de solucions basades en dades i intel·ligència artificial” i la “formació tecnològica i competències digitals”. Aquesta darrera preveu, per exemple, l’organització de tallers, cursos o esdeveniments”.
Ara bé, cap d’aquests eixos té cap valoració de la despesa que pot suposar. En les condicions generals, sí que s’estableix que “cada part serà responsable dels seus propis costos que hagi assumit com a conseqüència de la formalització i execució del memoràndum”.
Comentaris (3)