Una de cada cinc empreses establertes al país té tractes comercials a l’estranger de forma habitual

Marsol garanteix durant la primera Jornada d’Internacionalització d’Andorra Business “acompanyament” empresarial perquè les companyies andorranes puguin “ser competitives” en el mercat europeu

Judith Hidalgo dirigint-se als assistents de la Jornada d'Internacionalització.
Judith Hidalgo dirigint-se als assistents de la Jornada d'Internacionalització. Toni Solanelles

Al tomb del 20% de les empreses establertes a Andorra tenen tractes comercials internacionals de forma habitual. La xifra és aproximada perquè justament Andorra Business està treballant en la recol·lecció de dades exactes, més enllà de les companyies que de forma recurrent treballen amb l’esmentat organisme. “Les empreses d’Andorra estan més preparades del que el país es pensa” per fer una aposta per la internacionalització, ha destacat la directora de l’ens d’acompanyament empresarial, Judith Hidalgo.  

Aquestes explicacions les ha fet Hidalgo en el marc de la primera Jornada d’Internacionalització empresarial que Andorra Business organitza de bracet d’Acció, l’agència catalana per la competitivitat empresarial. Una vintena d’empreses del país han participat dels contactes bilaterals que s’han dut a terme durant la jornada, que en paraules de la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge i presidenta d’Andorra Business, Conxita Marsol, que obert la jornada, ha explicat que l’esdeveniment “té l’objectiu de reforçar la presència de les nostres empreses als mercats globals. Però no només per vendre productes i serveis, també vol construir aliances, crear xarxes i obrir portes perquè les empreses andorranes puguin créixer més enllà de les nostres fronteres”.

Marsol ha assenyalat que “des del Govern potenciem múltiples fronts per donar suport a la internacionalització de les nostres empreses. Des de petites mostres, com els programes i subvencions que impulsa Andorra Business, fins a reptes de gran magnitud com l’acord d’associació amb Europa, han de ser eines fonamentals per a la internacionalització”, i ha recordat que “estem treballant amb els nostres socis europeus i internacionals per garantir que les empreses andorranes puguin competir en igualtat de condicions i amb les mateixes eines que les empreses dels seus països. De fet, la llista de CDIs signats cada any és més important”.

ACOMPANYAMENT 

La titular ministerial, que ha recordat que Andorra continua sent atractiva per la flexibilitat legislativa, la seguretat jurídica, l’estabilitat política i la fiscalitat, ha fet diferents referències a l’acord d’associació amb Europa tot deixant clar que moltes empreses i empresaris ho veuen com una oportunitat. No ha entrat a valorar, per això, si són molts o poc els empresaris que estarien d’acord amb l’aliança europea. Això sí, ha assegurat que “som molt conscients que hem d’acompanyar” les empreses perquè puguin ser “competitives” en l’entorn europeu si finalment es dona llum verda a l’associació amb la UE.

Els responsables de l'EFA durant la roda de premsa.

Relacionat

L’EFA fia el suport a l’acord d’associació a què es garanteixi que les empreses “seran competitives”

Marsol ha respost a l’exigència de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), que la setmana passada es va mostrar favorable a l’acord d’associació amb Europa sempre que l’administració asseguri un acompanyament de primer nivell a les empreses. La ministra ha deixat clar durant el seu petit discurs que “hem de garantir que les empreses andorranes puguin competir amb les mateixes eines” que la resta de companyies que ja operen en el mercat europeu. En aquest marc, la titular d’Economia ha considerat la jornada que se celebra aquest dijous al Centre de Congressos d’Andorra la Vella com una mena de prova pilot.

Marsol: “Estem treballant amb els nostres socis europeus i internacionals per garantir que les empreses andorranes puguin competir en igualtat de condicions i amb les mateixes eines que les empreses dels seus països. De fet, la llista de CDIs signats cada any és més important”

La sala Consòrcia s’ha omplert d’empresaris del país i de diversos representants institucionals. De fet, el cònsol d’Andorra la Vella, Sergi González, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda convidant els assistents a “parlar, i parlar molt”. I que no es pensin que són petits, sinó que “sou un peix molt gran, encara que, això sí, envoltats d’oceans més grans encara”. González, de fet, ha reconegut que parlava més com a emprenedor que no pas com a cònsol. I ha celebrat l’acompanyament que ofereix Andorra Business, que no hi era quan ell va portar al món la seva empresa.

La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor; el secretari d’Estat d’Empresa, Marc Saura; diversos diplomàtics amb representació a Andorra, o el president i la directora de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas i Sol Rosell, també han ocupat les primeres files de l’auditori tot escoltant, més enllà de González i Marsol, el periodista i professor especialista en empreses Pelayo Corella, que ha fet la xerrada inspiracional inicial abans que es comencés la fase de contactes empresarials.

La titular d’Economia ha destacat que jornades com la d’avui “ens ensenyen com s’ha de fer la internacionalització”, ajuda, per exemple, a millorar els tràmits duaners. “Jo crec que a dia d’avui, amb la digitalització i la globalització qualsevol empresa pot internacionalitzar-se”, ha destacat Marsol, mentre que Hidalgo ha explicat que han estat 37 les empreses que en els dos darrers anys han sol·licitat acompanyament per poder-se internacionalitzar. La directora d’Andorra Business ha explicat els serveis i programes que ofereix l’entitat per acompanyar la projecció exterior dels negocis dels empresaris del país. Hidalgo ha anunciat el llançament del programa EXIT d’iniciació a la internacionalització i tot un seguit d’iniciatives com subvencions, guies, informes de mercats, fires i missions econòmiques.

Un moment de la intervenció de Conxita Marsol.
Un moment de la intervenció de Conxita Marsol. Toni Solanelles

Hidalgo ha deixat clar que els càlculs d’un 20% d’empreses amb domicili a Andorra que operen també a l’exterior són aproximats. I que justament ara estan treballant per tenir la xifra exacte del global de companyies, més enllà de les que habitualment tenen relació amb Andorra Business pel motiu que sia. La directora d’aquest ens ha assegurat que l’acord d’associació amb Europa facilitaria de molt les homologacions tècniques, amb la qual cosa “de manera fàcil” podrien comercialitzar els seus productes. “Hi hauria un abans i un després molt important”, ha ressaltat Hidalgo, citant sectors empresarials com l’alimentació, la cosmètica o la biomedicina. 

El que no està clar què passarà serà amb aspectes duaners que poden suposar una limitació. Amb tot, la directora d’Andorra Business ha ressaltat que “tenim transitaris prou professionals” i, a més, amb un aspecte com el comerç electrònic, que hi hauria d’haver les mateixes restriccions que fins ara tot i associar-se amb Europa, Hidalgo ha afirmat que encara no està tot dit i que hi pot haver canvis i millores, especialment gràcies a la cooperació amb diverses plataformes telemàtiques. 


 

Comentaris (4)

Trending