Marsol vol ubicar el pol digital per a joves al centre i reserva CATSA per a un viver d’empreses

La número dos del Govern considera que és més lògic situar el futur CIM Digital que idea l’executiu en un terreny (o edifici reformat) d’Andorra la Vella o Escaldes-Engordany; l’edifici de Sant Julià acolliria altres espais com el laboratori nacional o un centre de ‘start-ups’

La ministra Marsol durant l’acte informatiu del Polo Digital de Màlaga.
La ministra Marsol durant l’acte informatiu del Polo Digital de Màlaga. Govern d’Andorra

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge considera que el centre digital per a joves creadors que idea Govern juntament amb altres agents socials i estratègics del país (FEDA, UdA, AR+I, Cambra de Comerç, Andorra Telecom...) hauria d’ubicar-se en “una zona central”, és a dir, en un terreny (o edifici reformat) d’Andorra la Vella o Escaldes-Engordany. Si parlem de localització, Marsol sosté que aquest futur CIM Digital –un centre d’emprenedoria per a joves creadors de continguts audiovisuals– “cal que estigui centrat”. Les paraules de la ministra allunyen, doncs, la intenció de situar-lo a l’espai de CATSA, a Sant Julià; “tot i que no tanquem cap porta”, ha matisat.

L’antiga fàbrica de tabac laurediana funcionaria com a “emblema de tota aquesta àrea d’innovació del país”, ha esbossat Marsol de manera genèrica durant la intervenció de benvinguda de la sessió informativa que han ofert dos dels impulsors del Polo Digital de Màlaga, que l’executiu contempla com a referent, tot i que “no hem de copiar, ens ha d’inspirar i hem d’adaptar-nos-hi”. Posteriorment, però, la ministra ha ampliat que “una cosa és el parc tecnològic i l’altra el CIM Digital, que seria una pota d’aquest parc tecnològic”. El cònsol major de Sant Julià, Cerni Cairat, ha estat un dels convidats a la sessió. També, però, s’hi han pogut veure els cònsols Coma (Ordino) i Alcobé (Canillo).

Pel que fa al CIM Digital, els joves haurien de tenir-hi “facilitat d’accés”. “Sant Julià ho veig més com la marca de l’àrea d’innovació d’aquest país. Allà s’hi hauria d’encabir el laboratori nacional, un centre de ‘start-ups’, de formació... L’equivalent al Polo Digital de Màlaga hauria d’estar situat en una zona més central”, ha afegit. Marsol ha avançat el termini de temps d’arrencada que es planteja: “De cara a l’any vinent m’agradaria començar a fer alguna cosa per iniciar el projecte del parc tecnològic a Sant Julià i el pol digital al centre”. Aquest parc tecnològic de dos caps es desenvolupa per impulsar la diversificació de l’economia i la captació de talent local.

Raúl Silleras i Ignacio del Arco, director de Projectes i coordinador de Formació, respectivament, del Polo Digital malagueny, han subratllat la importància de localitzar aquest futur centre de creació innovadora per a joves en un punt cèntric, urbà: “Els joves es traslladen d’una altra manera. Si ubico un ‘hub’ d’innovació en un polígon industrial, estaré creant una barrera d’entrada. Avui, molts joves no volen treure’s el carnet de conduir o no tenen la capacitat per tenir un vehicle propi. El mitjà de transport dels joves sovint és la bicicleta o el patinet. Una zona urbana no requereix un esforç addicional. La ubicació és un dels èxits d’aquest model de centres de creació, molts d’ells localitzats en vells edificis reformats”. El Polo Digital de Màlaga, per cert, està integrat –casualitat– en una àntiga fàbrica de tabac.

Marsol també ha apuntat que el departament d’Innovació, que penja del ministeri d’Economia, està treballant en l’elaboració d’un mapa d’empreses tecnològiques i d’innovació. La ministra, però, encara no ha pogut donar la dada del còmput final. “Presentaré, el pròxim juny, el desenvolupament de l’estratègia d’innovació del país. Ho faré al Consell, però també públicament. I serà aleshores quan podrem donar la xifra total de les empreses d’innovació actives al país. Una xifra que ens sorprendrà perquè n’hi ha moltes més de les que ens pensem”. En aquest sentit, la titular d’Economia ha remarcat que la innovació encara és una activitat que passa “desapercebuda”.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending