La calculadora està traient fum en algunes de les empreses que apuren les hores fent números i veure si els hi sortirà a compte poder operar la línia de bus entre Andorra i la Seu d’Urgell en cas d’obtenir l’autorització. Dilluns s’acaba el termini i de les companyies en què s’ha pogut posar en contacte l’Altaveu només Andbus ha afirmat que té la documentació a punt.
La situació no és fàcil per algunes de les empreses de transport de viatgers després dels requisits que ha fixat Govern. Fonts properes han mostrat el seu malestar perquè consideren que “es tracta d’un concurs encobert”. Expliquen que “Govern tracta aquesta línia com si fos nacional i no ho és”. En aquest sentit, exposen que “en les línies internacionals ningú condiciona els preus i les freqüències i és la mateixa empresa qui els proposa”. En canvi, segons les mateixes fonts, “en aquest cas Govern ha marcat preus màxims, horaris i tipus d’autobús”.
Es fixa que el bitllet d’anada tingui un cost màxim de 4,50 euros i el d’anada i tornada, 8, mentre que la concessió serà per a dos anys
L’executiu demana que el bitllet d’anada tingui un cost màxim de 4,50 euros i el d’anada i tornada, 8. La concessió serà per a dos anys i caducarà el juny del 2025 al mateix temps que ho farà la de Camino Bus, qui continuarà operant com fins ara durant tot aquest temps. De fet, a partir de l’1 d’agost i mentre no hi hagi una decisió de Govern serà qui realitzarà tot el servei perquè Hife només té autorització fins dilluns.
Un altre dels requisits, que ja és conegut, és que s’han de doblar freqüències i hi haurà d’haver un bus cada mitja hora. Precisament, el vehicle també forma part de la llista i aquest ha de ser per 50 places i adaptat a persones amb mobilitat reduïda. “Són aspectes que condicionen molt, tenint en compte que cada autobús amb aquestes característiques costa 250.000 euros i l’autorització només és per a dos anys”. Això, diuen, ho complica més a l’hora d’anar a demanar finançament al banc.
Les fonts manifesten que “aquí no hi ha cap compensació com sí que hi ha en les línies nacionals. Els moments on hi ha més afluència és al matí i al vespre quan la gent va o torna de treballar i els dies de mercat a la Seu, mentre que la resta del dia van gairebé buits”. Afegeixen que un cop s’atorgui l’autorització caldrà entendre’s amb Camino Bus, la qual mantindrà els mateixos requisits que tenia fins ara.
De moment, Andbus sí que ha confirmat que es presentarà. Fonts de la companyia ho veuen com “una aposta de futur i veure com evoluciona”. S’entén que Hife també optaria a mantenir el servei que ha prestat des que es va produir la fallida de Montmantell, mentre que Autocars Nadal i Cooperativa Interurbana no han volgut assegurar si presentaran oferta.
Comentaris (4)