La majoria espera aprovar la Llei d’actius digitals abans de final d’any

La proposició té l’objectiu de proporcionar seguretat jurídica perquè “Andorra pugi al tren dels actius digitals” i d’esdevenir un “pol d’atracció” per aquesta mena de negocis.

Un instant d'una sessió de Consell General. DEMÒCRATES

La Llei d’actius digitals impulsada pels grups de la coalició governamental va ser presentada la setmana passada a sindicatura i, encara que queda per davant un llarg procés administratiu, la majoria espera poder aprovar-la abans de final d’any. Aquesta proposició “proporcionarà seguretat jurídica perquè Andorra pugi al tren dels actius digitals” i permetrà al Principat esdevenir un “pol d’atracció” per aquesta mena de negocis, amb un marc fiscal atractiu tenint en compte la regulació d’altres països.  

El president del grup parlamentari Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha explicat que “aquest sector existeix, però no el tenim regulat. Aquesta tecnologia innovadora ha de permetre un avanç econòmic i social molt important, que Andorra sigui un pol d’atracció per a tot aquest talent”, i ha afegit que “la proposició va molt lligada a la Llei de confiança electrònica, la qual gràcies al ‘blockchain’ dona validesa a les transaccions electròniques a través de multitud de servidors per evitar que siguin piratejades”.  

Els grups de la coalició governamental enllesteixen la Llei d’actius digitals

En la mateixa línia, el conseller general David Montané ha defensat que la llei permetrà que ambdós sectors, el públic i el privat, puguin beneficiar-se. En aquest sentit, l’administració podrà crear una moneda digital pròpia o emetre deute públic. Respecte a qui supervisarà la reglamentació, Montané ha confirmat que l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) serà l’encarregada i, en aquest sentit, l’entitat comptarà amb més recursos humans especialitzats per poder dur a terme la tasca en qüestió.  

La nova reglamentació de l’activitat també oferirà noves possibilitats de finançament amb “condiciones atractives” i la seguretat jurídica que necessita la seva implementació. A tal fi, també s’ha proposat la creació d’un mercat digital regulat, que s’anomenarà Andorra Digital Exchange (Andorra DEX) i que permetrà gestionar i negociar els actius digitals.