D’aquesta forma, es posa fi al treball parlamentari del text, que s’ha allargat des que es va entrar a tràmit a inicis del passat mes d’agost. Per tant, gairebé set mesos. De fet, la voluntat dels grups de la majoria hauria estat poder-la tenir abans i sotmetre-la al ple a finals de gener, però es va optar per aixecar el peu de l’accelerador per tal de garantir que la feina fos el màxim d’acurada possible, vista la importància del projecte legislatiu.
Així, s’ha aprofitat el període entre sessions de febrer perquè es faci aquesta feina de forma tranquil·la. Bàsicament, assegurar que els canvis que, via esmena, s’han acabat introduint al text, siguin coherents. Per posar un exemple, que si la numeració d’un article ha canviat -cosa que ha succeït perquè se n’han introduït de nous-, les remissions a aquest que hi hagi a altres parts del text siguin correctes. Al llarg de les darreres setmanes, s’ha fet aquesta tasca.
I el resultat final es va tramitar als consellers de la comissió el passat dilluns. Aquest matí, un cop s’ha revisat, tots els han donat el vistiplau. Formal, això sí. I, per tant, s’ha tancat el que es coneix com l’informe del ponent. El resultat del treball fet en comissió que, lògicament, conté el projecte legislatiu que serà analitzat i votat pel ple del Consell General dijous de la setmana vinent en el que, segons les fonts consultades, es preveu que serà una sessió molt llarga i, també, intensa.
Els grups parlamentaris disposen ara de 48 hores per presentar reserves d’esmenes o vots particulars. És a dir, per fer servir les fórmules que encara existeixen per fer canvis al text. En el primer cas, es demana votar al ple esmenes que han estat refusades en comissió. En el segon, es demana fer marxa enrere amb alguna que hagi estat aprovada.
Les fonts consultades han deixat clar que els grups de l’oposició tenen la previsió de presentar-ne un nombre força elevat. I totes elles s’hauran de debatre i votar prèviament a la discussió del text en la seva globalitat. Per tant, i malgrat que algunes es puguin acabar agrupant, la sessió serà, ras i curt maratoniana. La previsió, de fet, ja és començar al matí, però tot fa pensar que no es tancarà fins a la nit, amb l’aprovació de la llei que, de moment, queda clar que tirarà endavant però amb els vots dels dos partits de la majoria -Demòcrates i Ciutadans Compromesos-. Els altres tres grups de la Cambra -Concòrdia, PS i Andorra Endavant- hi votaran en contra i faltaria per veure quina és la decisió del conseller no adscrit, Víctor Pintos.
Comentaris (4)