“Tenim la Llei del 2022, però s’haurà de reformular perquè hi ha apartats que no compleixen amb les directives europees”, ha explicat Cadena abans de la jornada, centrada a reflexionar sobre la contractació pública en el mercat interior de la UE. Segons ha indicat, el mateix secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, “ens va traslladar que s’havia de modificar en els propers mesos”. I el que ha indicat és que, un cop se sap això, cal actuar.
L’expert espanyol José María Gimeno, director de l’Observatori de la Contractació, ha posat en relleu els nombrosos defectes del text: no segueix les directives europees, aplica la mateixa normativa per a tots els contractes, independentment de l’import, o un sistema de classificació només per a empreses del país quan es vol obrir el mercat a Europa
“Hem de començar a treballar ja perquè si no, haurem d’afrontar de cop tot el cabal europeu”, ha apuntat el president de la patronal. Justament, el ponent de la jornada, el catedràtic de la Universitat de Saragossa i director de l’Observatori de la Contractació d’Espanya, José María Gimeno, també ha advertit d’aquesta situació. “És una norma que no està adaptada als estàndards europeus”, ha afirmat, tot indicant que un dels problemes “és que és massa burocratitzada” i que manté les mateixes regles tant pels grans contractes com per altres de més petits. Per això, ha apuntat que “fins i tot pot suposar foc amic” per al teixit empresarial.
Ja durant la conferència, Gimeno no s’ha mossegat la llengua a l’hora d’explicar els nombrosos problemes que presenta, al seu entendre, el text aprovat el maig del 2022 al Consell General. Remarca especialment que hi ha molts dels seus apartats que la UE no acceptarà perquè s’allunyen de la seva jurisprudència. Per exemple, “no transposa la directiva del control, que cal que sigui ràpid i eficaç” i “hi ha moltes definicions que no coincideixen amb les directives europees”.
El catedràtic, que en algun moment no s’ha estat de dir que “no entenc bé com es va fer la llei”, ha apuntat també que “els criteris d’adjudicació no coincideixen amb els europeus”. A la vegada, un altre error, al seu entendre, seria que “s’aplica la mateixa normativa al marge dels imports” i s’ha mostrat especialment crític amb el fet que s’estableixi una “classificació empresarial”. En aquest sentit, ha alertat que no té sentit: “si jo m’obro a Europa, per què faig un sistema de classificació només per a mi”. En canvi, avisa, “no s’ha posat el que us exigiran sí o sí, el document únic europeu de declaració responsable”.
Més enllà de la legislació i dels canvis que caldrà fer, Cadena ha posat en relleu que, un cop entri en vigor l’acord d’associació i, progressivament, empreses de fora puguin tenir activitat al país, caldrà també que es prenguin certes mesures que ajudin els negocis del país. “A tots els Estats de la Unió Europea es protegeix el seu teixit econòmic; tenen mecanismes per no destruir-lo”, ha defensat.
De fet, el president de la CEA ha lamentat que, fins ara, “la reglamentació és laxa” i això provocava que “fos més fàcil que empreses de fora vinguessin aquí que no pas les nostres anessin a l’estranger”. I aquesta situació és la que, remarca, cal evitar en el futur. “Cal treballar ja per tenir aquests mecanismes. No podem quedar-nos de braços plegats perquè tindrem un problema”, ha avisat.