El projecte legislatiu va ser tramitat pel Govern a la cambra parlamentària el passat mes de maig. En línies generals, el que fa és traslladar al Principat una equiparació de les taxes que s’apliquen als països de la Unió Europea en aquestes transaccions. D’aquesta forma, es considera que es pot incrementar la competitivitat del sector comercial, que pot aconseguir un important estalvi en comparació a les comissions que actualment ha d’afrontar. Fins a un 22%.
La llei estableix, en el seu article 4, que “les taxes d'intercanvi aplicables a les operacions amb targeta de crèdit quan l’usuari de serveis de pagament sigui un consumidor no han d'excedir el 0,3% per operació. Per a les que es facin amb una de dèbit, el límit es queda en un 0,2%. Es tracta d’una normativa que ja fa sis anys que s’aplica als països de la UE.
El text també apunta que “l’Autoritat Financera Andorrana pot requerir, prèvia sol·licitud per escrit, als proveïdors de serveis de pagament que els facilitin tota la informació necessària per verificar l’aplicació correcta” d’aquesta obligació. Fins i tot, si des de l’organisme es considera convenient, demanant que aquesta informació estigui validada per “un auditori independent”.
El treball a la comissió de Finances ha estat àgil. De fet, només s’havien presentat dues esmenes, per part del grup socialdemòcrata. I més aviat de caràcter tècnic. Bàsicament, de millora del redactat. Una, finalment, ha estat retirada. L’altra, acceptada. Per tant, el projecte legislatiu ja ha completat aquesta etapa de periple legislatiu. Només li queda una altra: l’aprovació al ple, que es podria produir el dia 14, previsiblement per unanimitat. Llavors ja només caldrà esperar a la signatura per part dels Coprínceps.
El text estableix que l’entrada en vigor serà l’1 de novembre. És a dir, el nou límit de les taxes a les targetes de crèdit i dèbit serà d’aplicació durant la temporada d’hivern i, especialment, les setmanes prèvies al Nadal i durant les mateixes festes, moment d’un gran nombre de vendes.