Inspeccions exprés arran dels darrers abusos de ‘mà d’obra barata’ comunicats a Treball

Policies de l’àrea d’immigració i inspectors laborals revisen algunes de les obres on hi hauria treballadors facilitats per una empresa comandada per un ciutadà bolivià que alhora fa d’operari

El departament de Treball té la seva seu a l'edifici administratiu de les Boïgues.
El departament de Treball té la seva seu a l'edifici administratiu de les Boïgues. Toni Solanelles

Inspectors de Treball i agents de policia de l’àrea d’immigració han dut a terme les darreres hores revisions ‘exprés’ d’algunes de les obres en les quals hi hauria operaris subministrats per una empresa de captació de suposada ‘mà d’obra barata’ que lidera un ciutadà bolivià que al seu torn també fa d’obrer. L’actuació administrativa, almenys en una de les actuacions dutes a terme, hauria pogut detectar treballadors sense cap mena d’autorització més enllà de poder prendre declaració a obrers que haurien compartit els mateixos neguits que dies abans s’havien denunciat al departament de Treball.

Justament, la denúncia presentada formalment i amb tot de detalls, per com a mínim un dels obrers que participaven de l’operativa -un home argentí que va arribar a Andorra el juliol i ha estat allotjat i finalment ‘amagat’ entre una pensió a l’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes i un pis a Arinsal-, hauria estat l’origen de l’actuació administrativa. Es pretenia corroborar si allò que es deia en la queixa era cert. De fet, en la denúncia s’hi detallaven les obres on hi havia personal subministrat per aquesta empresa que, com a mínim, treballaria de forma acordada amb dues constructores del país.

Segons testimonis presencials, la inspecció hauria donat els seus fruits quant a la detecció d’irregularitats. Perquè sols en un dels llocs on s’està fent feines de construcció i afins -a l’avinguda del Fener d’Escaldes- s’hauria pogut acabar prenent declaració a operaris arribats a Andorra seguint el mateix sistema descrit pel denunciant però, alhora, i sense preveure-ho anteriorment, s’haurien localitzat altres treballadors aparentment feinejant totalment en negre. Les corredisses en l’immoble on es va fer la inspecció haurien estat a l’ordre del dia. 

Cascs de protecció en una obra.

Relacionat

La revifada d’abusos a la construcció evidencia nous formats per importar mà d’obra ‘barata’

Els agents de l’administració presents a la inspecció, més enllà de comprovar els neguits i les corredisses dels treballadors que se sabien en una situació irregular, també van poder advertir a d’altres als quals va prendre declaració que, per exemple, el passatge, el viatge d’anada i tornada del país d’origen ha d’anar a càrrec de l’empresari i no pas s’ha d’anar descomptant de la remuneració pactada amb l’operari, pràctica habitual que aquests cercadors de ‘mà d’obra barata’ duen a terme. En principi, l’empresa contractant s’arrisca ara a importants multes per cada treballador que es trobés en situació irregular.

El neguit dels treballadors és ara què passarà amb ells i si dilluns encara existirà l’empresa que els va contractar o no. Si se’ls farà fora del país. O si acudeixen a treballar els propers dies i realment ho fan, les hores que duguin a terme se’ls pagaran o, per contra, no veuran ni un euro. En tot cas, des del moment que van aparèixer els agents de l’administració la jornada laboral hauria finalitzat, perquè pràcticament l’obra hauria quedat desmantellada. Alguns dels operaris haurien estat més d’una hora prestant declaració amb els inspectors, sempre segons fonts properes als operaris que van ser testimonis de l’actuació.   

Comentaris (4)

Trending