Els ingressos per itinerància d’Andorra Telecom cauen més d’un 10%

Fins al 30 de setembre, la companyia havia recaptat 15,4 milions d’euros per aquest concepte, xifra que contrasta amb els 17,2 dels tres primers trimestres del 2022 i que s’atribueix principalment a la negociació a la baixa dels contractes amb empreses estrangeres

Una imatge de les oficines d'Andorra Telecom. andorra telecom

Andorra Telecom és conscient que, a poc a poc, haurà de dependre molt menys de la que ara és una de les seves principals fonts d’ingressos: la itinerància. És a dir, els diners que es cobra als turistes per fer servir els mòbils de les companyies estrangeres al país, sigui per trucades o per fer navegar per internet. De fet, a poc a poc ja va preveient aquesta disminució. I la realitat li dona la raó. Amb dades a 30 de setembre, l’any passat ja es va registrar una considerable disminució del que es recapta per ‘roaming’: un 10%.

Així queda de manifest en la liquidació que l’empresa parapública va fer al tercer trimestre. A l’espera de tancar l’exercici definitivament, tot fa pensar que els ingressos per itinerància seran sensiblement inferiors als del 2022. Tret de gran sorpresa en els darrers mesos de l’any.

A 30 de setembre, com s’ha dit, la parapública havia recaptat un total de 15,4 milions en concepte de ‘roaming in’. La xifra suposa una davallada considerable en comparació als primers tres trimestres del 2022. Llavors, se’n va ingressar 17,2. Per tant, a davallada ha estat de 18 milions. Un 10,4% menys.

Des de la parapública es posa en relleu, però, que aquesta caiguda ja era esperada. De fet, quan es va elaborar el pressupost del 2023, ja es va preveure una xifra fins i tot més a la baixa. En canvi, la dada finalment real queda un 3,5% per sobre del que s’havia fixat als comptes (515.000 euros més).

La companyia admet aquesta davallada de recaptació i ho atribueix a dos factors. Per un costat, parla obertament d’una “negociació a la baixa dels acords de commitment”. Per l’altra, també apunta a un “descens dels ingressos variables”, segons s’explicita al document al qual ha tingut accés Altaveu

Pel que fa als ingressos globals, fins al 30 de setembre, Andorra Telecom va assolir-ne un total de 63,78 milions. Això suposa ja un 79% del total que s’havien pressupostat. Aquesta xifra contrasta amb unes despeses que es van quedar en 31,4, en canvi, el 72% de les que s’havien consignat als comptes. La diferència, entre altres, ha servit per abordar les inversions realitzades i, també, per fer la transferència a Govern de tots els beneficis de l’exercici 2022 (22,6 milions).