L’increment del cost de la vida està portant moltes famílies a fer mans i mànigues per poder arribar a final de mes. Això els obliga a mirar molt els preus i des de fa un temps s’opta pel consum de productes de marca blanca, que tenen un preu més barat i en la majoria d’ocasions tenen la mateixa qualitat.
Depenent de la tipologia dels productes, diu, que “hi pot haver una diferència de preu entre un 10% i un 20% més econòmic si els comparem amb un de marca comercial”
El gerent d’Alimentació d’Andorra 2000, Carlos Pons, assegura que “aquesta és una tendència que va en augment en els darrers anys, no només pel que fa al consumidor, sinó també pels distribuïdors que plantegen una oferta més àmplia”. Reconeix que amb la inflació desbocada que hi va haver l’any 2022 amb l’esclat de la guerra a Ucraïna amb un IPC que al Principat va ser del 7,1% “el consum de producte de marca blanca es va incrementar d’una forma més intensa”, fet que va tenir continuïtat al 2023.
Per posar un exemple, si al 2022 suposava el 25% del total de la facturació, l’any següent és va arribar al 28%, és a dir un creixement del 12%. Els articles que més és venen, segons apunta Pons, són els relacionats amb la drogueria i, l’alimentació. Depenent de la tipologia dels productes, diu, que “hi pot haver una diferència de preu entre un 10% i un 20% més econòmic si els comparem amb un de marca comercial”.
De fet, en moltes ocasions, exposa que “són les mateixes cases comercials qui produeixen marca blanca”. Vist el comportament que ha tingut en els darrers anys i que, la inflació, tot i reduir-se encara continua alta, pensa que “aquest 2024 les famílies encara poden comprar més aquest tipus d’articles”.