Els darrers dies, després d’unes setmanes de certa estabilitat, els preus dels carburants han tornat a pujar. El motiu, segons explica el president de l’Assidca, David Porqueres, és l’anunci de la Unió Europea de reduir les exportacions de petroli des de Rússia. La situació s’ha viscut al Principat, però també als països de l’entorn. Ara, s’està pendent de com evolucionin els mercats a una altra novetat.
El sector esta pendent ara de com reaccionaran els mercats a la decisió dels països productors, que han aposta per distribuir més barrils de petroli
“L’OPEP ha decidit que obrirà una mica l’aixeta i produiran més barrils”, apunta Porqueres. De moment, però, l’efecte ha estat el contrari del que s’esperava: més increments de preus. “No s’ha aturat la baixada”, indica. Toca, doncs, esperar al que pugui passar els pròxims dies.
Des de l’Assidca, s’avisa, però, d’un canvi que es considera rellevant. A Espanya, des de l’aplicació del descompte de 20 cèntims per litre, les benzineres ‘low cost’ acabaven tenint un preu final lleugerament inferior a l’andorrà, fet que no succeïa amb les grans operadores, amb qui encara es mantenia el diferencial. Els darrers dies, però, després dels darrers increments, les estacions de servei d’aquest tipus més properes han superat també les tarifes andorranes. “Dos cèntims més cara està a Guissona, fins i tot amb el descompte”, revela.
Per això, considera que “qui puja fa igualment el ple del dipòsit”. Al seu entendre, “gairebé pel mateix preu, té un carburant de millor qualitat”. Això no ha evitat, però, un maig a unes vendes per sota l’esperat, en part pel fet que molts festius a França han acabat caient en cap de setmana i, també, perquè en línies generals, “la gent està circulant menys”.
A l’espera de les dades concretes, l’Assidca apunta que l’increment de preus dels carburants s’està traduint també en una millora de la recaptació per a l’Estat. Aquesta se situaria, segons els càlculs de l’entitat, en uns 2,8 milions d’euros extra. 1,5 vindrien de la taxa verda, en aplicació des del gener. 1,3 més, de l’IGI. A diferència dels impostos especials, que suposen una quantitat fixa per litre, independentment del cost, l’impost indirecte s’incrementa segons puja el preu. Per exemple, 20 cèntims d’augment, suposen per a l’Estat gairebé 1 més de recaptació.
Preguntat sobre si l’associació considera que el Govern hauria d’anar més enllà amb les mesures sobre el preu del carburant, opta per no pronunciar-se com a entitat. Sí que ho fa, però, “com a ciutadà”. I aquí recorda que “tots veiem que Espanya i França estan ajudant la gent i els diners que aquí s’estan recaptant”.
Comentaris (21)