Importadors de carburant indignats reclamen una rebaixa en l’impost sobre el gasoil de calefacció

Els responsables del sector han mostrat el seu malestar al Govern i han deixat clar que Andorra està fent just el contrari del que estan fent els països de l’entorn

Mànegues del sortidor d'una benzinera.

Els importadors de carburant treuen foc pels queixals. La denominada ‘taxa verda’ que impulsa Medi Ambient està indignant el sector de mala manera. La titular del ministeri, Sílvia Calvó, i el responsable de Finances, Èric Jover, ho han pogut comprovar aquest divendres en una trobada telemàtica. Els representants del sector han mostrat el seu malestar, han recordant que s’està adoptant un camí que ni França ni Espanya no estan adoptant i han reclamat una rebaixa de l’impost que grava el gasoli de calefacció, que és dels més alts de tot Europa.

Calvó i Jover han exposat les seves raons i s’han mantingut ferms en la introducció de la també coneguda com a ‘taxa carboni’. En quinze dies com a molt es traslladarà als representants del sector el text del projecte de llei, “després s’ha de veure si tira endavant; no seria el primer cop que a la ministra de Medi Ambient li fan fer marxa enrere”, han recordat les fonts, que han insistit entre altres, en dues ‘variables’: “Per què no es fa com el tabac, on no es toquen els impostos mentre els veïns no modifiquin preus i sempre per mantenir el diferencial?” O l’altra: “Per què no hi ha un impost especial sobre el gas natural?”

El sector es fa diverses preguntes: “Per què no es fa com el tabac, on no es toquen els impostos mentre els veïns no modifiquin preus i sempre per mantenir el diferencial?” “Per què no hi ha un impost especial sobre el gas natural?”

El sector tem la taxa perquè “una vegada es posa en marxa un import, anar-lo incrementant és molt fàcil”, i perquè entenen que es tracta d’un tribut injust, que perjudica a alguns per afavorir-ne altres. Lamenten, per exemple, l’elevada inversió que fa FEDA per la cogeneració, “que és un sistema ja desfasat”, i que serà d’impossible amortització alhora que, ni de bon tros, no serveix per ‘escalfar’ tot el país. D’aquí que reclamen una rebaixa de l’impost sobre el gasoli de calefacció, perquè es pugui abaratir la factura dels consumidors.

Els importadors de carburant tenen clar que un tribut indirecte s’ha de traslladar al client i, malauradament, tenen clar que ho hauran de fer. “Però no és el moment, perquè no és el moment d’imposar cap nou gravamen”. “Si el que vol aconseguir el Govern és disminuir la producció de CO2 hi ha moltes altres maneres de fer-ho i molt més efectives”, han remarcat les fonts sectorials consultades, que han donat un parell d’exemples. “Que es faci un bon pla d’ajuts per renovar el parc mòbil del país”, proposen en primer lloc.

“Res d’afavorir la compra de cotxes elèctrics que són en molts casos inassumibles. Si es fa un bon pla per canviar vehicles de quinze o vint anys per automòbils de gasolina de nova generació ja es guanyaria molt, i injectes suport a un sector de l’economia, el dels cotxes”. L’altre proposta seria fer un inventari ben fet de calderes. Dur a terme un control exhaustiu i impulsar-ne la renovació. “Fas un pla de control i de substitució obligat amb ajuts i dones suport als instal·ladors, els calefactors, els venedors de calefactors”, però no, “tenim un Govern que es vol posar la medalla d’haver implantat la ‘taxa carboni’”.