La trobada, amb representants de les diferents entitats del sector -les dues patronals hoteleres però també l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turistes (AEAT)- era, oficialment, per valorar la campanya d’hivern. Es posa bona nota, ja que es considera que, malgrat les dificultats per la manca de neu, s’ha aconseguit superar amb relativa bona nota. Ara bé, la inquietud arriba ara per com afrontar l’estiu, més després dels anuncis de l’executiu pel que fa al canvi -restrictiu- en el sistema de quotes.
Des del sector hoteler, s’ha deixat clar a Torres que aquestes modificacions els impacte de ple. Que els suposaran serioses complicacions per trobar prou personal per oferir servei de qualitat. I que, fins i tot, pot provocar que alguns establiments no puguin funcionar al 100%.
De fet, Torres ha aprofitat la trobada per traslladar al sector els eixos de la futura llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge. Un text que, té clar el sector, els impacta de forma directa. I en alguns punts, molt negativament. “Tornarem a tenir un sector amb precarietat”, ha alertat el president de la Unió Hotelera, Jordi París, que ha lamentat que, en matèria de quotes, “fa anys que es van fent proves però no es dona temps a consolidar cap canvi”.
I, amb les darreres modificacions, el sector té clar que “tornarem a tenir problemes per trobar personal a l’estiu i no podrem cobrir totes les vacants”. Des de la UH s’avisa que “hi haurà establiments, siguin hotels o restaurants, que no podran obrir totalment, que ho hauran de fer parcialment”. I, sobretot, s’apunta que “no es podrà donar el servei a tot arreu amb prou qualitat”, fet que afectarà tots els àmbits: des de la recepció als espais com ara les zones termals o els gimnasos i, evidentment, també a la cuina i a la restauració.
Idèntica sensació es té a Autèntics Hotels d’Andorra. La directora de l’entitat, Meritxell Cassi lamenta que, amb les últimes modificacions, “és inviable que puguem recuperar personal vàlid de la temporada d’hivern perquè entre una i altra han de passar cinc mesos”. I, per tant, es demana “com podem obrir el servei si no tenim personal”. A banda, posa en relleu que, ara mateix, “només podem comptar amb extracomunitaris”, ja que, pel que fa a persones de la Unió Europea, “no ens venen”.
Per a París, les perspectives van preveure “un estiu bo”, però “un altre cop molt afectat per la manca de mà d’obra”. En aquest sentit, adverteix que això pot acabar perjudicant en la resta de treballadors. “S’haurà de demanar esforços extra a les persones que, al final, formen part de la plantilla i no és la situació desitjada”, apuntat, tot indicant que “això reverteix en la conciliació laboral, en l’organització o en la càrrega d’hores”. Així, alerta, “el sector està molt pressionat”.
Així doncs, les dues patronals han expressat els greuges a un Torres que, cert, ha escoltat, però també ha donat a entendre que Govern no variarà el rumb. De fet, el que ha traslladat és la defensa de la necessitat de les mesures per garantir la sostenibilitat del país. El sector, deixa clar, entén que no es pot continuar creixent sense fre, però considera que les mesures adoptades no són les més adequades. “Hi havia altres formes de frenar aquest impacte”, assegura París, mentre que Cassi indica que “ens diuen que hem d’entendre que no podem créixer de la forma que ho estem fent, però si endurim els requisits per un cantó, potser hem de mirar de buscar una altra fórmula perquè el servei l’hem de continuar donant”.
A la trobada, com s’ha dit, també hi era representada la patronal dels apartaments turístics. En aquest cas, el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, admet que el tema personal no els afecta tant com als hotels. En canvi, i tot i que durant la trobada no s’ha parlat en profunditat, sí que hi ha molta preocupació per les mesures que afecten les llicències dels habitatges d’ús turístic.
Comentaris (16)