Els grups de l’oposició tenen decidit votar ‘no’ a la llei òmnibus

A l’espera de la decisió final del conseller no adscrit, representant de Liberals, Víctor Pintos, tot apunta que el text serà validat únicament per la majoria; des de la minoria es lamenta la falta d’ambició (PS i Concòrdia) o el fet que es mantingui la cessió obligatòria de pisos buits, que es considera inconstitucional (Andorra Endavant)

El ple del Consell.
El ple del Consell. DEMOCRATES

Des de Govern i des de la majoria parlamentària que li dona suport fa temps que s’assegura que tenen la voluntat de buscar el consens amb la llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge. Ara però, sembla que això es quedarà, justament, en frases llançades a l’aire. Tret de canvi radical, i a l’espera que Liberals -amb el seu representant Víctor Pintos- prengui la decisió definitiva, tot apunta que Demòcrates i Ciutadans Compromesos seran els únics que votaran a favor del text quan se sotmeti al ple, a inicis de març. Per motius diferents, els altres tres grups -Concòrdia, PS i Andorra Endavant- tenen coll avall que diran ‘no’.

El projecte de llei està gairebé tancat. Resta, tot just, alguna esmena a transaccionar per acabar de polir i, posteriorment, que els serveis de la cambra acabin transformant el treball de la comissió legislativa d’Economia en el text definitiu. La intenció inicial de la majoria era poder-lo votar dijous vinent, però aquesta setmana, després d’un intent d’acceleració, fins i tot amb jornades de dobles reunions, es va acabar entenent que el risc que s’acabés colant alguna errada era molt elevat si no es trepitjava el fre. Així, es va decidir deixar-ho tot per a després de les vacances parlamentàries del febrer.

La sensació que es té entre les formacions en minoria és que tot just se’ls han acceptat petites correccions o millores de redactat que, però no varien el fons del text; en canvi, no hi ha hagut problema per acceptar mútuament les esmenes proposades pels dos grups de la majoria

El text, però, està gairebé decidit al 100%. Igual que el sentit del vot dels partits de l’oposició. Cap dels tres grups parlamentaris que estan en minoria donarà suport. Encara més, per motius diferents, tots ells votaran en contra. L’únic que encara no té la decisió presa és el liberal Víctor Pintos, però sembla difícil, veient les esmenes presentades i les que s’han acceptat -ben poques- que el vot pugui ser afirmatiu. Per tant, tret de gran gir en les setmanes vinents, la llei òmnibus s’aprovarà, sí, però només amb el suport de Demòcrates i de Ciutadans Compromesos.

Les fonts consultades als diferents partits apunten cap a una mateixa sensació. A l’hora de la veritat, la voluntat de consens s’ha esfumat. De les esmenes presentades per Concòrdia, PS o Andorra Endavant, no se n’ha acceptat cap de realment transcendent, asseguren. Per exemple, és el cas de les que volien endurir encara més figures fiscals que es consideren claus per lluitar contra l’especulació com ara l’impost de plusvàlues o l’ITP o en les mesures per limitar la inversió estrangera. Tampoc s’hauria fet cap gran canvi en la cessió obligatòria de pisos buits o en la retirada de llicència per a habitatges d’ús turístic.

S’admet que sí que s’han fet transaccions, però més aviat de correcció o millora del redactat, sense que canviïn res del fons del text original. Les que sí que s’han acceptat sense problemes, lògicament, són les de Demòcrates i Ciutadans Compromesos, com ara el fet que, a partir d’ara es parli de pisos buits però també “desatesos”. Per tant, la sensació dins l’oposició és que, de consens, ben poc.

I això es traduirà de forma clara a l’hora de debatre i votar el projecte legislatiu al ple. El ‘no’ global ja està decidit per part de les tres bancades, però també es treballa per presentar una llarga llista de reserves d’esmena. És a dir, portar a la sessió de Consell propostes de modificació que han estat refusades a la comissió. Així doncs, tot fa preveure que aquella jornada serà maratoniana.

En el cas de Concòrdia i el PS es lamenta especialment que no s’hagi endurit les mesures per lluitar contra l’especulació immobiliària. Es considera, doncs, que el text serà poc ambiciós i servirà de poc per frenar aquesta pràctica. En el cas d’Andorra Endavant, el gran cavall de batalla ha estat sempre la mesura de cessió dels pisos buits. “No es pot tolerar de cap de les maneres en un país democràtic amb una Constitució que protegeix la propietat privada”, es defensa des de la formació que lidera Carine Montaner. El treball en comissió, de fet, ha refermat el desig de portar el text un cop sigui aprovat davant el Tribunal Constitucional. Per aquesta opció, però, els caldria la signatura de tres parlamentaris més, opció que, per ara, no es contempla a les altres dues formacions de l’oposició.

Els pròxims dies, la comissió preveu deixar votades totes les esmenes i tenir un esborrany de la llei definitiva. Posteriorment, els serveis del Consell hauran d’acabar de polir-la i deixar-la preparada per ser votada al ple. Ara bé, si res canvia, en un debat ben segur tens i on quedarà evidenciat que és un projecte legislatiu amb consens, únicament, entre la majoria.

Comentaris (6)

Trending