Govern retreu a Concòrdia que vagi a remolc amb la llei per endurir l’impost de plusvàlues

Casal recorda que una mesura similar ja es va anunciar amb la presentació de les línies mestres de la llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge, però també deixa clar que no comparteixen l’increment de tipus de l’ITP

El portaveu del Govern, Guillem Casal. SFGA/JAVILADOT

Govern considera que la llei de modificació de l’impost de plusvàlues i de l’ITP presentada per Concòrdia va a remolc de les mesures anunciades a inicis d’abril. Així ho ha apuntat el portaveu, Guillem Casal, que ha recordat que la proposta d’endurir la primera figura pel que fa a les operacions de compravenda especulatives ja la va fer l’executiu quan va anunciar la futura llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge. Cert, amb un percentatge inferior. En canvi, ha deixat clar que consideren poc adient incrementar l’impost de transmissions patrimonials.

Així ho ha comentat Casal, tot recordant que “gran part de les propostes ja estan en el projecte que van presentar”. Així, ha indicat que amb el de plusvàlues “ja preveiem un 20% de gravamen” per “disminuir l’especulació immobiliària”. Per tant,  la proposició de llei “s’alinea perfectament amb el que ja va presentar Govern”. En aquest sentit, el ministre ha considerat que la presentació del text “respon més a una acció comunicativa que no pas a agafar-nos a contrapeu”.

De fet, ha recordat que un altre objectiu compartit -i expressat en aquella roda de premsa d’inicis d’abril- és facilitar l’accés a l’habitatge de compra. I això es faria, segons Govern, reduint al 0% l’ITP en aquests casos, sempre que el cost de l’immoble no superi els 500.000 euros. “Entenem que se sumen al carro”, ha comentat Casal. I és que Concòrdia, justament, preveu exempcions a les dues figures tributàries en cas de compra d’una casa com a primer habitatge.

En canvi, Govern no comparteix, en cap cas, la idea d’endurir l’ITP. Concòrdia proposa un tipus del 10% (5% pel Govern i 5% pels comuns). Casal considera que està fora de lloc. “Entenem que incrementar aquest impost el que generarà és un augment dels preus de l’habitatge i el que volem fer és, justament, reordenar el creixement, que sigui més sostenible i que ens permeti tenir un accés amb un preu més raonable i just”, ha indicat.

Sobre el fet que el projecte de llei ommibus no estigui encara enllestit, ho ha justificat pel fet que “ha de recollir aspectes de normatives dispars”. Per tant, “s’ha de treballar amb temps per presentar-lo de la millor forma possible i com més consensuat sigui possible”. Així, ha afirmat que “un projecte de llei ambiciós no es pot redactar del dia a l’endemà”.