El Govern referma al sector empresarial que no preveu endarrerir la taxa al carboni

Jover i Calvo responen per carta les patronals que es mostren contràries a la nova figura i tot just es comprometen a avaluar l’impacte d’una previsible pujada de preus i, si escau, “ajustar el sistema” actual de devolució de part de l’impost del carburant

Mànegues del sortidor d'una benzinera.

El Govern manté inamovible la decisió de tirar endavant aquest any la taxa al carboni, malgrat els neguits tant dels mateixos distribuïdors de carburant com d’altres sectors empresarials que tenen per l’impacte que pugui tenir en els diferents sectors. Des de l’executiu s’ha respost per carta a les patronals que els havien demanat un replantejament de la decisió i es deixa clara la voluntat d’aplicar la nova figura. Tot i això, s’expressa el compromís d’analitzar si l’impacte és massa fort i, en aquest cas, prendre mesures extres per esmorteir-lo.

La carta està signada pels ministres de Finança, Eric Jover, i de Medi Ambient, Sílvia Calvó i va dirigida a la mateixa Confederació Empresarial (CEA) però també a les entitats representatives dels agents de duana (AADA), dels contractistes d’obres (ACODA), els gestors de residus (Agreda), els importadors de begudes i aliments (Aidaba), els de mercaderies industrials (ANIM) i els transportistes de viatgers (ATVA) o mercaderies (ATMCA). En ella es fa memòria de tot el procés que ha portat a l’adopció d’aquesta taxa, vinculada a la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), en la qual es crea un fons verd al qual es destinaran els diners recaptats amb la nova figura. En certa forma, se’ls recorda que tant aquest text com l’Acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica va tenir el suport de tots els grups parlamentaris.

La taxa al carboni inquieta els sectors econòmics que més depenen del carburant

Tot i “entendre la preocupació” per “l’aplicació de la taxa en aquests moments”, l’executiu manté la postura de tirar-la endavant. Es defensa que, a més, vist el neguit expressat des dels sectors empresarials, ja s’han fet modulacions amb relació als plans inicials. “Hem mirat de donar-hi resposta introduint una gradualitat a l’hora d’implantar-la”, remarquen els dos ministres, tot recordant que, pels carburants de locomoció, durant el 2021 el gravamen seria de 25 euros per tona de diòxid de carboni en comptes dels 30 que finalment seran definitius. Pel combustible de calefacció, encara hi haurà un decalatge superior: 10 euros d’inici que s’aniran incrementant fins als 30 en sis anys.

“L’objectiu d’ambdues previsions pretén evitar l’impacte inflacionista sobre el consum de les llars, però també sobre la resta de sectors”, argumenten des del Govern que, a banda, recorda que, des de l’any 2009, el Reglament d’impostos especials preveu la possibilitat d’una devolució parcial dels impostos especials per als transportistes professionals de mercaderies o de persones, “amb uns barems creixents en funció de l’eficiència energètica del motor seguint la classificació europea d’emissions de gasos”. Actualment, afirmen, aquesta mesura suposa un estalvi de 700.000 euros anuals per al sector.

Justament, seria aquest el mecanisme que es podria modificar en el cas que es comprovés que la nova taxa al carboni provoca importants greuges sobre els sectors econòmics. Des del Govern s’assegura que “ens comprometem a fer el seguiment de l’impacte real sobre els preus de venda al públic dels hidrocarburs” i, llavors, “si és necessari” s’ajustaria el sistema de compensació “per no afectar la competitivitat de les empreses que representeu, tot i seguir incentivant la renovació de la flota de vehicles”. El que no aclareix l’escrit és si aquesta mesura seguiria limitada al sector del transport o s’ampliaria a més àmbits empresarials que també puguin rebre les conseqüències de la figura impositiva.

 

Etiquetes: