No es pot negar que la postura que ha mostrat executiu i les bancades que li donen suport albiren una certa contradicció. El cap de Govern, Xavier Espot, ha reconegut que “compartim bona part de la diagnosi” i que “la llei “s’ha de modificar urgentment”. I, malgrat això, la decisió ha estat ni tan sols prendre en consideració el text de Concòrdia. S’entén que “la via no és una proposició unilateral d’un grup parlamentari”.
La fórmula correcta, en canvi, seria la que s’ha posat sobre la taula, explicada per la consellera general demòcrata Maria Martisella. “Des de demà mateix proposem seure tots en una mateixa taula, també amb agents econòmics, per analitzar les necessitats i possibles solucions, també parlant d’altres textos que poden tenir implicació, com el d’allotjament turístics o el d’urbanisme”, ha apuntat, proposta que ha secundat Espot, tot advertint, això sí, que “la mà estesa no vol dir tampoc assumir al 100% el que es pugui proposar des de l’oposició”. Això sí, suposaria que es renunciaria a tramitar una modificació de llei directament des del Govern i deixar el treball en mans dels integrants de la dita taula.
El que ha deixat clar Martisella és que, efectivament, cal fer canvis a la llei, tot i que, en el seu inici, “va portar una millora de la situació econòmica”. Això sí, sense “frenar en sec el sector immobiliari ni la construcció, que generen molts llocs de treball”. Al seu entendre, “de forma transversal, sense canvis bruscos i fent una anàlisi amb totes les institucions però també amb els agents econòmics per definir quin model es vol a mitjà i llarg termini”.
El ‘no’, malgrat la proposta de treballar posteriorment en un nou text, no ha agradat a Concòrdia. I així ho ha deixat clar Pol Bartolomé. El conseller general lauredià ha lamentat que “es freni la tasca parlamentària”, ja que “no només s’atura el treball d’un grup sinó el de tots”. També ha retret a Govern que la llei de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària el que acabarà creant serà una figura “irrisòria” que, lluny de frenar l’especulació que tant mal ha fet al mercat de l’habitatge, l’empitjorarà. Provocarà, han advertit, “una espiral inflacionista”.
De fet, del debat que s’ha plantejat entre Concòrdia i Govern -amb intervenció directa d’Espot-, ha quedat clar que, si es tira endavant la taula ara proposada, el consens no serà pas senzill. El màxim responsable de l’executiu no ha amagat que hi ha algunes de les mesures contingudes a la proposició de llei de la formació que no comparteixen. Especialment, el fet de limitar o vetar la compra d’immobles per part d’estrangers.
Pel que fa a la resta de grups, els altres dos de l’oposició (PS i Andorra Endavant) han votat favorablement a la presa en consideració. Els primers, de fet, han volgut posar en relleu “el tarannà de DA” amb la negativa a acceptar la llei a tràmit. “La manera més democràtica és que els projectes es defensin en seu parlamentària. Novament, es parla de mà estesa, però a la primera que s’intenta una proposició de llei, la tiren enrere. Un cop més, la forma de fer de Demòcrates”, ha criticat Pere Baró. En canvi, sí que s’ha acceptat la proposta de formar part d’una taula per abordar la reforma del text.
També ho ha fet Carine Montaner, que ha posat en relleu que “el que cal és modificar la llei i es pot fer tant amb aquesta proposició com d’una altra forma”. A la vegada, ha avisat que “cal rectificar per frenar l’especulació, però no podem posar tothom al mateix sac”, ha remarcat, tot recordant que “la inversió estrangera també ens han donat ingressos”.
La disposició a treballar també l’ha apuntat el conseller general no adscrit, representant de Liberals, Víctor Pintos. “Estem totalment d’acord amb el fet que cal una revisió intensa, dialogada i consensuada de la Llei d’inversió estrangera. Donem-li, doncs, empenta. Nosaltres hi serem”, ha afirmat.
VISTIPLAU ALS CANVIS EN LA LLEI DE L’EURO
El ple, en canvi, sí que ha estat unànime a l’hora d’aprovar els canvis en la Llei de l’introducció de l’euro, que preveuen donar més seguretat per evitar la circulació de bitllets falsos. El text també permet que els membres del consell d’administració de l’AFA puguin continuar fins als 75 anys. En aquest sentit, des del PS Baró ha volgut advertir que ja no només a aquesta entitat sinó a altres espais de l’administració hi ha poc atractiu per atendre personal.