Govern podrà ampliar el percentatge de plantilla que hotels o altres empreses poden posar en ERTO

La modificació de la tercera Llei òmnibus que es votarà dijous permetrà establir aquest límit a través d’un decret amb un període de vigència tancat i, d’aquesta forma, guanyar flexibilitat davant la situació canviant que provoca la pandèmia

Un dels establiments hotelers del país.
Un dels establiments hotelers del país.

El Govern podrà modificar a través d’un decret el percentatge de plantilla que les empreses que no estiguin tancades de forma obligatòria pot posar o bé en suspensió de contracte o bé en reducció de jornada. D’aquesta forma, tindrà la capacitat d’adaptar les mesures a la situació del moment. Aquesta opció, que permetrà, per exemple, ampliar l’abast dels ERTO en el sector hoteler, serà possible gràcies a la modificació de la tercera Llei òmnibus que s’ha tramitat per la via d’extrema urgència i que s’aprovarà dijous al Consell General.

El text respon, d’aquesta forma, a les demandes de les patronals hoteleres, que alertaven que, sense poder rebre turistes per culpa de les restriccions aplicades als països veïns, no tenien capacitat per mantenir el 25% dels seus treballadors fora dels ERTO. Els hi suposava, avisaven, una despesa excessiva perquè no tenien gairebé ingressos, fet que podia posar en risc la continuïtat de molts establiments. Fa un parell de setmanes, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va avançar la voluntat de buscar una solució a través d’un canvi a la llei, que ja està embastat.

Gallardo, durant la sessió de control al Govern.

Relacionat

Porta oberta a “ampliar l’ajuda” dels ERTO als sectors afectats per la manca de turisme

La modificació de la tercera Llei òmnibus s’ha tramitat aquest dimarts al Consell General. Es fa per la via d’urgència i extrema necessitat. És a dir, es votarà en tot just 48 hores, dijous, i no s’hi podran formular esmenes. El text inclou entre els seus principals canvis el fet que “es delega en el Govern  la  facultat  de  determinar  el  percentatge màxim de les persones assalariades que poden afectar-se a una suspensió temporal dels contractes de treball o a una reducció de la jornada laboral”. D’aquesta forma, es considera que es podrà “respondre de manera més adequada a la situació canviant generada per l’emergència sanitària”.

Així, es modifica l’apartat 2 de l’article 11 de la Llei -el que establia el màxim del 75% de la plantilla-  tot indicant que “per decret del Govern es pot establir el percentatge màxim de les persones assalariades que es poden afectar a una suspensió temporal dels contractes de treball o a una reducció de la jornada laboral”. A més, s’indica que es podran establir percentatges diferenciats segons els diferents supòsits establerts a la llei i que “ha de determinar el seu període de vigència”.

El text també aprova crèdits per fer front a despeses provocades per la crisi sanitària que no estaven previstes al pressupost del 2021 fins a un import màxim de 50 milions d’euro

D’aquesta forma, i un cop la modificació legislativa estigui en vigor, des del Govern es podrà valorar quins sectors necessiten uns ERTO de més ampli abast. Entre ells, evidentment, estaran els hotels, que estan patint de forma important la impossibilitat d’acollir turisme a conseqüències de les fortes restriccions adoptades tant a Catalunya com a França.

Amb un “esperit de flexibilització”, el canvi legal també preveu dues mesures addicionals per “alleugerir els tràmits” dels ERTO. Per un costat, s’estableix que  per decret també es podrà acordar la prolongació automàtica d’aquelles reduccions de jornada o suspensions de contractes autoritzades anteriorment. Per l’altre, es podran fer excepcions a determinades empreses a l’obligació de presentar la documentació econòmica requerida per poder ampliar l’abast dels ERTO. Un altre canvi fa referència a la reducció del “període previst perquè les empreses afectades per impediments i les que pertanyen a sectors específics puguin presentar una sol·licitud de l’abast”.

En les disposicions finals s’aprova un crèdit extraordinari i un suplement de crèdit per finançar despeses derivades de la crisi provocada pel coronavirus i que no havien estat incloses en el pressupost del 2021. Aquesta mesura afecta el Govern però també el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). L’import total ascendeix a un màxim de 50 milions d’euros a finançar “amb la tresoreria disponible provinent de l’endeutament previst per a l’exercici 2021”.

Comentaris

Trending