Govern planteja limitar l’expansió del sector turístic

Espot adverteix que “Andorra no pot continuar creixent al ritme de 4.000 habitants suplementaris cada any” i que caldran “sacrificis” per part de determinades activitats econòmiques

Turistes passejant per Vivand durant les festes de Nadal.
Turistes passejant per Vivand durant les festes de Nadal.

Posar límits a l’expansió de determinats sectors productius com per exemple el turístic. Aquesta és una de les fórmules que planteja el Govern per mirar d’aconseguir un creixement més sostenible, segons el que ha manifestat aquest dimecres el cap de l’executiu. “Hem crescut en nombre de turistes i això fa que creixin les activitats i fa que necessitin més personal, però potser aquestes demandes no es podran atendre en la seva totalitat i haurem de ser capaços de dir fins aquí”, ha afirmat.

L’arribada d’un nombre important de residents passius o de residents estrangers per compte propi d’un alt poder adquisitiu que han centrat els seus negocis en el sector immobiliari s’ha assenyalat des de fa temps com una de les causes del problema de l’habitatge que viu actualment el Principat. Ara bé, aquest dimarts el cap de Govern ha volgut posar la mirada més enllà i ha assegurat que l’arribada d’un gran nombre de persones amb permís de residència i treball per cobrir la mà d’obra necessària en alguns sectors ha estat també un dels motius que expliquen la situació actual.

“Les problemàtiques associades al creixement del nostre país no venen només per la via dels youtubers o dels residents passius, persones que també contribueixen molt a l’erari públic i ens permeten fer polítiques socials, educatives i sanitàries”, ha exposat, afegint que també hi influeix l’arribada de persones “per la via de la residència i el treball”. Per aquest motiu assegura que cal “una reflexió profunda”.

“Les problemàtiques associades al creixement del nostre país no venen només per la via dels youtubers o dels residents passius”, ha dit Espot

Espot ha remarcat que “Andorra no pot continuar creixent a ritme de 4.000 habitants suplementaris cada any”, i per aquest motiu ha avisat que la situació obligarà a prendre “decisions valentes” i “requerirà sacrificis per part de certs sectors productius”. I què vol dir quan parla de sacrificis? “Tenim sectors productius que són molt demandants de treballadors forans”, ha exposat, citant, per exemple, el sector turístic. En aquest sentit ha explicat que “potser aquestes demandes [de treballadors] no es podran atendre en la seva totalitat i haurem de ser capaços de dir ‘fins aquí’” per evitar, després, “problemes al tomb de l’habitatge, del consum d’aigua o de les infraestructures”.

Espot ha assegurat que es una “reflexió” que han iniciat des de l’inici de la legislatura i que precisament demà celebraran un seminari amb la participació de ministres, càrrecs del partit, cònsols i consellers de les minories comunals per parlar de model turístic, creixement sostenible o habitatge. És a partir d’aquest treball que es vol “fixar unes decisions de cara a finals de la legislatura molt fermes, molt clares i que volem portar fins al final d’acord amb els nostres principis ideològics i programàtics”.

VOLUM DELS DIPÒSITS

Però no és només en aquest àmbit que es treballa per poder “encarrilar el creixement”. Espot també ha avançat que el Govern es troba “en un procés de reflexió profunda” sobre si cal “ser més exigents” amb els requisits que s’imposen als residents passius o als residents per compte propi. És a dir, si es torna a incrementar el volum del dipòsit que han d’efectuar.

“S’ha de mirar com encaixa amb l’acord d’associació”, ha reconegut el líder ‘taronja’, però considera que hi hauria “un doble front” que es podria atacar. D’una banda “incrementar els dipòsits en el cas dels residents passius o per compte propi de caràcter extracomunitari”, mentre que en el cas dels residents d’Estats de la Unió Europea “intentar trobar salvaguardes per altres vies que permetin que el flux d’arribada d’aquestes persones, no sé si limitar-lo, però en tot cas incrementar-ne la qualitat o el poder adquisitiu”. I és que segons ha manifestat el cap de Govern, “venir a Andorra ara és molt atractiu i per tant, això ho hem de fer pagar d’alguna manera”.

Comentaris (35)

Trending