Les empreses hauran de garantir la cobertura sanitària als treballadors foranis subcontractats

L’executiu canvia per segon cop en poques setmanes el reglament d’Immigració per posar “negre sobre blanc” que aquests empleats han de tenir la mateixa seguretat en matèria de salut que els residents permanents al Principat

Situació que presentava un dels àtics on s'allotjaven treballadors subcontractats.
Situació que presentava un dels àtics on s'allotjaven treballadors subcontractats.

Les empreses que portin treballadors subcontractats a país hauran de garantir a aquests la mateixa cobertura sanitària de la que gaudeixen els residents permanents al país. Així es fixa en la modificació del reglament d’Immigració que ha aprovat aquest dimecres el consell de ministres en funcions. El portaveu de l’executiu, Cesar Marquina, ha reconegut que hi havia casos on aquests empleats no tenien aquestes prestacions garantides.

Es tracta de la segona modificació en poques setmanes d’aquesta normativa. La primera, ha recordat Marquina, va servir per forçar les empreses a presentar els contractes dels treballadors i que aquests complissin els estàndards laborals andorrans. Ara, el nou canvi fa esment a la cobertura sanitària dels empleats.

“En aquest cas, arran de notícies publicades i de les inspeccions que fem s’ha evidenciat que hi ha empreses que no estan complint absolutament”, ha comentat Marquina. Per això, es tira endavant la modificació reglamentària.  “Es fa per no deixar lloc a dubte; el canviem per deixar-ho escrit negre sobre blanc i donar aquesta seguretat jurídica als treballadors”, ha apuntat el portaveu del Govern.

Una obra en construcció.

Relacionat

Els treballadors subcontractats hauran de cobrar almenys el sou marcat al catàleg d’ocupacions

El ministre, de fet, ha volgut treure pit dels resultats que, al seu entendre, ha tingut el primer canvi reglamentari, el que afectava els contractes. “És una mesura preventiva que ha donat els seus fruits”, ha assegurat.

Paral·lelament, Marquina ha volgut afirmar que els diferents serveis del Govern continuen la seva tasca per controlar les irregularitats que es puguin estar cometent. “S’han recollit evidències i documentació que han de ser analitzades”, ha comentat. En aquest sentit ha indicat que s’han fet controls a 680 persones per “validar el seu règim de residència” i ha destacat que s’han detectat només sis irregularitats vinculades al permís de residència i treball. En el marc de les inspeccions, també “s’ha pres declaracions a 42 persones”. Ara, però, “hem de mirar en quin àmbit recau: administratiu o penal i traslladar-ho on pertoqui com més aviat millor”.

Lliteres al menjador d'un dels àtics que l'empresari detingut divendres havia llogat el 2021 a Canillo.

Relacionat

L’administració fa quinze mesos que sabia dels ‘pisos pastera’ per a obrers peruans

El portaveu del Govern ha reconegut que la investigació que ha conduït a la detenció d’un empresari, tal com va explicar Altaveu, tenia el seu temps, més d’un any. En concret, la inspecció es va fer el desembre del 2021. “En aquest cas, hi va haver una denúncia que ens va permetre actual”, ha apuntat. El temps transcorregut fins a l’arrest de l’home, però, l’ha justificat apuntant que “això ha d’anar per la via penal i aquí és Justícia qui ha de respondre pel temps que hagi trigat a procedir”.  

Marquina ha reiterat que “el que està a les nostres mans és actuar constantment per identificar totes les sospites d’incompliment” que, ha lamentat, “no ens arriben directament”. Això, ha apuntat, “dificulta la nostra tasca”, però ha assegurat que “hi ha una reacció rotunda i immediata per enviar a fer inspeccions”, tot indicant que “a vegades no tenen efectes perquè no tenim la declaració o la denúncia en primera persona”.

Comentaris (12)

Trending