El Govern no veu cap recorregut al recurs contra el projecte Grífols

Espot defensa que “hem seguit tots els passos legals que calia” i, per tant, expressa la “tranquil·litat” de l’executiu, justament el dia que el futur laboratori s’ha presentat en un acte amb representants institucionals

Espot escolta la intervenció de Víctor Grífols.
Espot escolta la intervenció de Víctor Grífols. EDUARD ROS

“No ens genera cap neguit ni preocupació”. Amb aquesta contundència ha valorat el cap de Govern, Xavier Espot, l’anunci de la presentació d’un recurs per part de la plataforma opositora al projecte Grífols. El mandatari, que ha participat en un acte públic de presentació de la iniciativa a l’Auditori Nacional, ha deixat clar que “hem seguit tots els passos legals que calia”. Tant ell com els responsables de la farmacèutica han defensat la seguretat del futur centre, l’edifici del qual hauria d’estar enllestit a finals del 2023.

La presentació ha estat especialment dirigida a autoritats, com ara consellers generals i altres representants institucionals. Ha servit, especialment, per defensar un projecte que es considera “la pedra angular”, en paraules d’Espot, de la diversificació econòmica d’Andorra. I el cap de Govern ha deixat clar que “no hi renunciarem”.

Un dels obstacles que es pot presentar ara, però, és el recurs presentat pel grup ciutadà liderat pel conseller al comú d’Ordino Enric Dolsa, que considera que el procés seguit no ha estat correcte legalment parlant. Espot, però, ha deixat clar que no els preocupa perquè no li veuen recorregut. “El gabinet jurídic l’analitzarà”, ha avançat, però a la vegada ha mostrat el seu convenciment que no tindrà cap resultat. “Estem tranquils, perquè tot està blindat des d’una perspectiva jurídica ha comentat.

Un investigador de Grifols.

Relacionat

El ‘vestit a mida’ per a Grifols va camí dels tribunals

El màxim responsable de l’executiu, de fet, ha aprofitat per remarcar que el projecte Grífols té un ampli suport al Principat. Ho ha evidenciat a l’hora de recordar que “hem adaptat totes les garanties necessàries” amb els canvis legislatius impulsats des del Consell General. I, en aquest sentit, ha recordat que “hi van donar suport tots els grups parlamentaris amb l’excepció d’una consellera no adscrita”. Per això, ha afirmat que “és una aposta de país no pas només del Govern”. Sobre el recurs, ha expressat el “convenciment que al darrere hi ha una voluntat minoritària de desgastar-nos”.

Espot també ha defensat que “tenim una normativa prou sòlida per impulsar amb garanties el sector de la salut”. En aquest sentit, ha recordat lleis ja vigents com la de drets i deures dels pacients, la d’òrgans i teixit o la de reproducció humana assistida. Un marc que, ha avançat, es completarà ben aviat amb la llei d’investigació en l’àmbit de la salut i la biomedicina que “es regirà pel paraigua de les millors pràctiques a escala europea i internacional” i la signatura del conveni d’Oviedo.  

“Andorra és una ubicació privilegiada, amb un entorn natural magnífic, connexió de fibres òptiques i molta seguretat”. Per tant, “no hi veiem cap dubte un cop triat el lloc”, ha assegurat Víctor Grífols, conseller delegat de la multinacional farmacèutica

En representació de la farmacèutica, a l’acte hi ha participat el conseller delegat Víctor Grífols, que ha explicat com es va escollir Andorra. Així, ha relatat que “feia quatre o cinc anys que teníem al cap la idea d’un laboratori d’immunologia”, fins i tot amb diverses ubicacions possibles. Llavors, el Principat va aparèixer gràcies al treball per impulsar les proves TMA de detecció del coronavirus. “Els vam presentar la proposta per veure si encaixava al país i va tenir una bona collida”, ha explicat. Al seu entendre, “Andorra és una ubicació privilegiada, amb un entorn natural magnífic, connexió de fibres òptiques i molta seguretat”. Per tant, “no hi veiem cap dubte un cop triat el lloc”.

El que sí que ha volgut remarcar és que el centre no suposarà un risc per a la població. “Serà tan segur com els altres deu que tenim arreu del món i que segueixen totes les normatives locals i internacionals”, ha garantit. En total, es preveu una inversió de fins a 25 milions d’euros i la presència al país d’una cinquantena d’investigadors capdavanters.

Per la seva banda, Daniel Fleta, director industrial de Grífols, ha explicat  que “ja estem fent passos”. Un d’ells, preparar l’avantprojecte de l’edifici futur, que es construirà als terrenys de Casa Rossell, a Ordino. “Estem mirant empreses d’arquitectura local perquè volem un lloc que estigui integrat al paratge però també que sigui agradable per treballar”, ha comentat. Les instal·lacions inclouran laboratoris i oficines, però també un espai tipus auditori per a congressos i actes per “poder presentar els avenços que es facin”. Es preveu que l’edifici pugui estar finalitzat els darrers mesos del 2023.

Comentaris (2)

Trending