Govern no preveu anticipar l’eliminació dels permisos per a treballadors desplaçats

Malgrat les noves denúncies d’abusos a empleats peruans i la clara voluntat de posar fi a aquesta modalitat, el canvi legislatiu esperarà a la llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge; des de l’executiu es titlla de “deplorable” la situació i s’assegura que “som proactius”

Guillem Casal, durant la roda de premsa.
Guillem Casal, durant la roda de premsa. SFGA/JAVILADOT

El Govern admet preocupació per la situació d’abús laboral que pateixen alguns treballadors subcontractats. De fet, defensa que hi estan a sobre i que hi ha la voluntat d’eliminar aquest tipus d’autorització. Ara bé, entenen que el canvi s’ha d’operar via la llei “òmnibus" pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge. Per tant, fins que es tanqui aquest text, no es preveu avançar aquesta modificació, tot confiant en el fet que “la majoria de les empreses ho fan bé”. A la vegada, es reitera que s’és “proactiu” per intentar tallar i sancionar les males pràctiques.

Els darrers dies, novament han sortit a la llum situacions d’abusos a treballadors d’origen peruà a qui s’ha fet venir al país aprofitant aquesta tipologia de permisos. El portaveu del Govern, Guillem Casal, ha volgut deixar clara l’oposició a aquestes pràctiques. “Si es confirmen, són deplorables”, ha afirmat. A la vegada, ha defensat que “actuem de forma proactiva i agafem la responsabilitat; fem indagacions des de la policia, des d’Immigració i des de Treball, fins i tot sense tenir denúncies”. La voluntat, assegura, “és esbrinar què està passant i actuar amb la fermesa necessària”.

Al mateix temps, recorda, també “hem fet contactes amb les autoritats peruanes” a través d’una nota verbal enviada als serveis diplomàtics. Així, es vol esbrinar “quins contractes de treball i hi ha amb aquestes persones”.

Casal ha volgut defensar que Govern vol posar fi a aquestes pràctiques. “La prova evident que hi estem a sobre és que el projecte de llei òmnibus ja preveu acabar amb aquest règim de treballadors desplaçats i repensar el model contractual per no incórrer més en aquestes situacions”, ha assegurat. Així, ha deixat clar que “es prohibirà la figura”.

Ara bé, malgrat les denúncies contínues que van sortint, no es preveu avançar aquest canvi legislatiu a la presentació de la llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge. “És veritat que cal actuar amb celeritat,  però no és una pràctica recurrent de les empreses del país”, ha comentat. Entén que “hem d’atendre-la i vetllar perquè no es produeixi”, però no s’avançarà. De fet, ha volgut posar en relleu que “amb la legislació actual ja es dona peu a què no hi hagi aquestes irregularitats”. Malgrat això, “anirem més enllà perquè veiem que hi ha situacions indesitjables”. I, en aquest sentit, ha deixat clar que “hi ha hagut i hi haurà sancions”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending