Govern no intervindrà els salaris l’any vinent i demana un pacte entre patronal i sindicats

La ministra de Presidència, Economia i Treball, Conxita Marsol, ha deixat clar que l’any passat es va actuar “perquè estàvem en una època de ‘una forta inflació, però aquest any no ens toca”

Reunió del Consell Econòmic i Social SFGA

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha encomanat a patronal i sindicats que pactin una proposta per l’increment dels salaris per al 2024 i ha deixat clar que en aquesta ocasió l’executiu no intervindrà com sí que ho va fer per aquest 2023, tenint en compte que “l’any passat estàvem en una època de forta inflació” i amb la moderació d’aquesta, diu, “al Govern no li correspon intervenir.” On sí que intervindrà serà en el cas de l’augment del salari mínim amb l’objectiu d’arribar al 60% del mitjà.

Patronal i sindicats tornen a tenir la patata calenta d’intentar posar-se d’acord per pactar un increment salarial de cara a l’any vinent, una entesa recordem que el 2022 va ser impossible. Així ho ha encomanat Marsol en el marc de la primera reunió del Consell Econòmic i Social de la legislatura que ha tingut lloc aquest divendres. En aquesta ocasió ja els ha avisat que des de l’executiu no s’intervindrà com sí que ho va fer l’any passat, tenint en compte la inflació desbocada derivada de l’esclat de la guerra a Ucraïna. “L’any passat estàvem en un moment més complicat i la falta d’acord entre empresaris i treballadors va obligar a intervenir, però aquest any Govern ja ha posat sobre la taula que no li correspon i no ho farà”, ha expressat.

El temps avança i la titular de Treball i Empresa els ha demanat que puguin presentar una proposta en la propera reunió del CES que serà la segona quinzena de setembre. Què passarà si no hi ha pacte? Marsol ha estat ben clara: “Si no hi ha acord nosaltres ens limitarem al salari mínim. Cada empresari prendrà les seves decisions, tot i que he vist la voluntat de posar-ho sobre la taula”, ha manifestat.

POSICIONS ALLUNYADES

USd'A i CEA continuen amb visions molt diferents de la situació. Des dels sindicats s’ha reclamat un pla estratègic per recuperar el poder adquisitiu dels treballadors. El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, ha expressat que “durant deu anys hi ha hagut una congelació salarial i molts treballadors estan marxant. Cal fer un exercici per veure què necessita per viure dignament al país i això no interessa”. Critica que des de la patronal es continuï fent el mateix discurs de sempre que “han de ser els empresaris que han de decidir si s’augmenta o no els salaris als treballadors”. En aquest sentit, lamenta que des de la CEA es negui que a Andorra els treballadors es guanyen molt bé la vida perquè no és així i un exemple són els problemes per trobar mà d’obra qualificada”.

Per la seva part, el director de la Confederació Empresarial Andorrana, Iago Andreu, considera que “l’únic salari que s’ha d’actualitzar és el salari mínim i estem oberts a negociar els termes en què s’han de produir i que la resta s’ha d’emmarcar en la política salarial de cada empresa”. El fet d’intervenir a través d’una llei els seus, diu, “resta marge a les empreses per decidir les retribucions i crea iniquitats”. Tot i això, diu que tractaran la qüestió amb representants sindicals i no tanca cap porta.

En la trobada s’ha parlat també dels convenis col·lectius i la necessitat que es creïn més comitès d’empresa. Tal com ha explicat Conxita Marsol “cal fer més pedagogia perquè les empreses del país es dotin d’aquests serveis i que poden ajudar a les negociacions salarials.

ACORD UE

El secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba també ha estat present en la primera reunió del CES per intentar resoldre dubtes sobre l’acord d’associació amb la UE. Marsol ha dit que hi ha qüestions que es tiraran endavant amb o sense entesa amb Brussel·les. Una d’elles fa referència a la legislació sobre la creació del fons de garantia salarial i la regularització de les empreses de treball temporal.