Marsol havia anunciat fa uns dies la voluntat d’incrementar el salari mínim per a l’any vinent per sobre de l’IPC i avui ha anunciat que serà el doble i almenys serà del 4%. En aquest sentit, ha dit que en el consell de ministres d’aquest dimecres s’aprovarà aquesta mesura i que el situarà en els 1.431 euros. L’objectiu, diu, que és continuar caminat cap al 60% del salari mitjà i ara estarà en el 57%.
La titular d’Economia ha lamentat que tant patronal com sindicats no hagin arribat a cap acord, una vegada més, per l’augment de la resta de salaris. “Es perd una oportunitat per part dels dos sectors per poder implementar un salari per tot el país”. Afegeix que “enguany la inflació està controlada i només hem decidit apujar el salari mínim i no la resta com fa dos anys quan l’executiu es va veure obligat a intervenir en un context inflacionista”.
Cadena “posaria les mans el foc que els salaris s’incrementaran per sobre de l’IPC. Si incrementes el mínim comprimeixes i fas tirar cap amunt els altres”
La decisió no ha satisfet ni a la patronal ni tampoc als sindicats. El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, ha manifestat que “nosaltres volíem que l’increment del salari mínim es fes d’acord amb l’IPC”. Així mateix, ha assenyalat que “la potestat, malgrat que ens passin la responsabilitat a nosaltres, és de Govern”. En aquest sentit, ha exposat que “des d’un bon inici vam demanar que ens donessin les dades dels sous desglossades sense hores extra per tenir el salari mitjà real i veure com el mínim es pot acostar al 60% com marca la Unió Europea”.
Cadena ha expressat que hi ha sectors que estan molt tensats i “l’empresari fa molts esforços per incrementar els salaris”. Posa com a exemple el turisme, l’hostaleria i el comerç. En aquest sentit, pensa que la intervenció del salari mínim provocarà que de retruc s’incrementin la resta. “Posaria les mans el foc que els salaris s’incrementaran per sobre de l’IPC. Si incrementes el mínim comprimeixes i fas tirar cap amunt els altres”, ha exclamat.
Per la seva part, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), Gabriel Ubach, remarca que la mesura de Govern “és insuficient” i recorda que la seva demanda era que se situés en els 1.550 euros. Ha tornat a insistir que l’executiu s’amagui darrere la premissa que no hi ha hagut un acord entre patronal i sindicats per intervenir la resta de salaris. Així mateix, ha remarcat que “si la CEA pagués bé ja trobaria mà d’obra qualificada”.
El secretari general del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), Sergi Esteves, ha coincidit amb Ubach. “Ens continua semblant insuficient en relació amb cost de la vida i entenem que haurien d’arribar al 60% del salari mitjà”, explica. Afegeix que pel que fa a la resta de salaris s’haurien de negociar a través de convenis sectorials.
REPRESENTATIVITAT DELS TREBALLADORS
D’altra banda, les postures entre patronal i sindicats semblaria que estan més a prop pel que fa a augmentar la representativitat dels treballadors. Ubach ha manifestat que “estem començant a parlar i a tractar la qüestió que cada sector pugui fer el seu comitè d’empresa i després signar un conveni col·lectiu, tenint en compte que hi ha empreses que tenen diferents realitats dins d’aquestes”. Sergi Esteves ha detallat que “s’està treballant en una modificació del reglament de comitès d’empresa” i ha demanat al Govern que posi els mitjans que “dinamitzin les taules sectorials perquè es puguin negociar els convenis col·lectius”.
Finalment, Gerard Cadena ha deixat clar que s’hauran de fer “algunes reformes” i s’està treballant en l’àmbit tècnic “per fer una proposta com més consensuada millor”.