Govern haurà de crear un programa de bonificació pel gasoli de calefacció

El Consell aprova una resolució on demana a l’executiu aquest pla que també inclogui descomptes en el de locomoció per a empreses del país; també es vota per un estudi sobre el cost i la viabilitat de fer arribar el tren al Principat i avaluar fer pagar una taxa a les autocaravanes

La proposta ha rebut un ampli suport de la cambra parlamentària.
La proposta ha rebut un ampli suport de la cambra parlamentària. DEMOCRATES

Govern haurà d’impulsar bonificacions al carburant de calefacció per reduir l’impacte de l’increment de preu a les economies familiars. El pla haurà d’incloure mesures per al combustible de locomoció per empreses i negocis amb seu al país. És una de les propostes de resolució aprovades al Debat d’Orientació Política. Altres encomanes a l’executiu són la d'un estudi sobre la viabilitat i el cost de fer arribar el tren al Principat, la de potenciar l’ús del català i la d’avaluar fer pagar la taxa turística a les autocaravanes que facin estada al país.

La segona sessió del debat ha finalitzat, com és habitual, amb les diferents propostes de resolució dels grups. Una de les que ha tirat endavant ha sorgit des del grup socialdemòcrata. Inicialment, demanava que es fes un programa de bonificació general pels residents en el preu dels carburants. La negociació, indispensable per tirar endavant, amb la majoria, ha introduit alguna matisació.

Tiren endavant les propostes per potenciar la utilització del català i per fer que el 30% del territori sigui parc natural

Així, el futur pla inclourà descompte per als particulars, però només en el cost del gasoli de calefacció. En canvi, les bonificacions en el de locomoció es limitaran a “empreses i negocis amb seu al Principat”. Així, la proposta ha rebut el suport dels vots de la majoria (Demòcrates, grup independent i Ciutadans Compromesos) i del PS, així com de la consellera general no adscrita, Carine Montaner. Com a la resta de votacions, Terceravia s’ha abstingut.

Un altre encàrrec que s’ha fet a Govern és el de fer un estudi “de la viabilitat i el cost” que suposaria una línia de tren des de França o Espanya, així com “altres mesures que puguin millorar l’accés al país”. També ha rebut un ampli suport.

El mateix camí ha seguit la proposta de resolució vinculada al medi ambient i als boscos. En aquest cas, s’han acabat unificant els textos presentats per la majoria, per una banda, i pel PS, per l’altra. Així, s’insta Govern i comuns a crear els parcs naturals necessaris per preservar “un dels actius principals del país”. Es vol que s’arribi a un 30% del territori sota aquesta denominació. També es demana que es desenvolupi un programa sectorial de gestió forestal i que s’endureixin els controls i les sancions en cas d’accions que puguin degradar el medi ambient.

Un altre text que ha tirat endavant és la proposta del PS per fer que el salari mínim arribi al 60% del mitjà, seguint així les disposicions de la Carta Social Europea. Ara bé, el redactat original establia que això havia de ser una realitat l’any vinent. El que s’ha acabat de consensuar, en canvi, es limita a parlar “dels millors terminis possibles”.

La majoria refusa que el 2030 el parc públic d’habitatge sigui d’un 30% del total de pisos i fer un calendari amb els reglaments i altra normativa pendent d’aprovació per part de l’executiu

Els grups també han encarregat al Govern que adopti mesures per impulsar el català. Així, la proposta d’acord aprovada per majoria i PS vol que “es treballi per reforçar el marc legal actual i dotar-lo de més recursos per donar plena efectivitat a les polítiques lingüístiques”. D’aquesta forma, es considera que es podrà “ampliar la presència de la llengua oficial a tots els àmbits i fomentar el seu ús social”. També es demana que es potenciï la seva utilització a aquells organismes internacionals on participa Andorra i que es redueixi “l’ús d’estrangerismes” en les accions i iniciatives del Govern i d’altres entitats públiques.

En canvi, la majoria s’ha quedat sola a l’hora d’aprovar altres propostes. Una, la de fer un “seguiment” a l’aplicació del pla de xoc per a la Justícia. L’altra, la d’avaluar la possibilitat de fer pagar una taxa a les autocaravanes o altres vehicles similars que facin estada al país però no als càmpings”.

Des de la majoria, en canvi, s’han refusat diverses propostes de l’oposició. Dues, del PS, que volia encomanar al Govern que el 2030 el parc d’habitatge públic suposés el 30% del total i que s’elaborés una llista de la normativa com ara reglaments pendents de publicar per complir les lleis aprovades els darrers anys, amb un calendari concret. Tampoc ha tirat endavant la proposta de Carine Montaner per fer una enquesta entre els treballadors del SAAS per verificar la seva satisfacció amb “el lideratge actual”. La majoria havia donat l’opció de canviar-ho per un sondeig de clima laboral, idea que no ha convençut la consellera no adscrita, que ha protagonitzat llavors un tens debat amb el líder de DA, Carles Enseñat. Aquest darrer no ha dubtat a titllar la parlamentària laurediana de “negacionista”.

Comentaris (2)

Trending