Govern resol el pacte de socis amb Grifols i recupera la inversió i el terreny del Prat de la Farga

L’oposició ha criticat la manca d’un projecte real en matèria d’innovació i ha criticat que moltes empreses s’hagin fet enrere

Compareixença de les ministres Conxita Marsol i Helena Mas per informar del projecte Grífols. Sergi Pérez / Consell General

Govern i Grífols han signat aquest dijous davant notari l’escriptura pública per la qual la farmacèutica catalana adquireix el 20% de les accions que Andorra Business tenia en la societat que s’havia creat per tirar endavant el centre de recerca en immunologia a Ordino. D’aquesta manera, es recuperen els 200.000 euros que s’havien aportat per part de l’executiu, així com el terreny del Prat de la Farga, que és on s’havia de construir la instal·lació. 

Marsol anunciava el passat mes de juliol el fiasco del projecte de Grífols al país. Aquest divendres ha comparegut juntament amb Helena Mas per donar els detalls davant la comissió legislativa d’Economia. En aquest sentit, ha explicat que aquest dijous s’ha signat “l’escriptura pública davant del notari”, la qual s’estableix que Grifols adquireix el 20% de les participacions que Andorra Business tenia en la societat que s’havia creat per tirar endavant el centre de recerca en immunologia a Ordino. D’aquesta manera, s’han recuperat els 200.000 euros del primer pagament anual que l’executiu havia fet el 2022, així com el terreny del Prat de la Farga, que retornarà immediatament a l’executiu. El que no s’ha reclamat és la inversió en l’accés sud des de la CG3 ni els estudis realitzats.

“La culpa és de tots perquè quan estava tot a punt el Govern va esperar que passessin les eleccions perquè hi havia partits contraris i ha passat un tren que no l’hem sabut agafar”

Les dues ministres han fet una cronologia de com han anat els fets fins al punt que la multinacional catalana desisteix de tirar endavant el projecte, malgrat que la societat s’ha quedat a Andorra i té l’autorització d’inversió estrangera. La titular d’Economia ha tornat a insistir que l’oposició i les notícies que havien sortit a la premsa “no van agradar a Grífols”, així com el fet que es fes un centre similar a Barcelona i la situació financera tampoc van ajudar. “Des del meu punt de vista era un projecte necessari perquè quan ens omplim la boca de valor afegit i innovació aquí se’ns obrien les portes”, assenyala”.  Afegeix que “la culpa és de tots perquè quan estava tot a punt el Govern va esperar que passessin les eleccions perquè hi havia partits contraris i ha passat un tren que no l’hem sabut agafar”.

L’OPOSICIÓ DEMANA UN PROJECTE CLAR

Des de l’oposició s’ha criticat la manca d’una estratègia i d’un projecte seriós. En aquest sentit, el conseller general socialdemòcrata, Pere Baró, ha criticat que no hagués comparegut el cap de Govern, Xavier Espot, qui ha acusat “d’amagar-se” i ha criticat que “no pot ser que s’hagi suplicat tant a Grifols”. Marsol ha defensat que “som les dues ministres de tutela del projecte les que hem de comparèixer i el cap no s’amaga mai”. Així mateix, Helena Mas ha lamentat el fet que “el fet de perdre Grífols ha suposat que altres empreses hagin perdut l’interès a venir”.

La també consellera socialdemòcrata Susanna Vela ha demanat si “Andorra està preparada per rebre un projecte de recerca en immunologia vist el fracàs d’altres projectes com el de la Fundació Josep Carreras”. En aquest sentit, ha criticat que “vam haver de fer un esforç massa ràpid”.

Pere Baró durant la compareixença.

Per la seva part, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha insistit que “cal una estratègia ben definida perquè la preocupació arriba quan molts projectes fallen com Ordino Studios o l’Institut Marquès”. Al parlamentari li ha sobtat que “el tema de Grifols no formés part d’un projecte més ampli de diversificació econòmica”

La presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha celebrat que “s’hagi tancat el dossier de manera correcta” i ha afegit que “el projecte trontollava des de l’inici per una qüestió de fons i Andorra no en treia cap benefici”. Una afirmació que la titular de Salut ha rebatut assegurant que “el país hauria tingut un benefici econòmic de les patents que s’haguessin desenvolupat”.

Finalment, sobre el fet que el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg hagi admès a tràmit el recurs del conseller d’Units per Ordino, Enric Dolsa, Conxita Marsol considera que “això hauria de caure per si sol perquè el pacte de socis s’ha cancel·lat. No cal que li donem més voltes”. El que sí que ha demanat al PS és una mica d’autocrítica perquè “en un primer moment estava a favor de la iniciativa i després es van ajuntar a Ordino amb formacions contràries”.

Etiquetes: