Govern “exigeix” a patronal i sindicats que es posin d’acord per actualitzar els salaris

El CES valida una quota d’estiu de 500 autoritzacions, ampliable en un 30%, que queda per sota de la de l’any passat però que la patronal també considera que ha de ser “suficient”

Reunió del CES d'aquest dimarts. SFGA / JAViladot

“Nosaltres demanem i quasi que podria dir que exigim, que es posin d’acord, que el Govern no hauria de tornar a intervenir més enllà del salari mínim”. Així de clara s’ha mostrat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, sobre la fórmula per actualitzar els salaris del treballadors a la sortida d’una nova reunió del Consell Econòmic i Social (CES). Marsol considera que hi ha “una clara voluntat” de patronal i sindicats de treballar-hi, però pel moment, les dues parts no es mouen de les posicions expressades fins ara.

La qüestió salarial no ha estat objecte de l’ordre del dia de la nova reunió del CES, però Marsol s’hi ha referit a preguntes del mitjans a la sortida de la reunió. I aquesta vegada ha “exigit” que patronal i sindicats es posin d’acord per evitar la intervenció del Govern. La ministra ha avançat que les dues parts preveuen “reunir-se aviat” i considera que hi ha “una clara voluntat” de treballar en la qüestió. Ara bé, també és veritat que uns i altres han demanat dades per poder tenir un punt de partida i basar les decisions en la situació actual. “Nosaltres ens hem compromès a nivell d’Estadística si tenim algunes dades salarials de fer-los-les arribar”, ha dit Marsol, que ha indicat que també està encarregat un nou estudi sobre el cost de la vida que confia tenir-lo durant el mes de juny. “Això també donarà més informació”, perquè la idea és que “Govern no hagi de tornar intervenir més enllà del salari mínim”.

La CEA tractarà l’increment salarial a partir de l’estudi sobre la pèrdua de poder adquisitiu

Les posicions de patronal i sindicats, però, de moment estan allunyades. El director-gerent de la CEA, Iago Andreu, ha apuntat que si es manté l’escenari de descens de l’IPC “hauríem de tornar a un escenari que no fos tan intervencionista com el que hem viscut els últims anys”. Comparteixen que el Govern reguli el salari mínim i que es pugui arribar al 60% del salari mitjà, “però les regulacions més enllà del salari mínim no toquen”.

De la seva banda, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, no s’ha mostrat massa optimista. “El problema és que no existeixen les dades, perquè les havíem demanat a la CASS i ja ens ha dit que no en les pot donar, la ministra avui ens ho ha tornat a dir”, ha exposat, preguntant-se com determinar “quin és el salari que fa falta a una persona per viure dignament en aquest país” si no se sap quant costa l’habitatge, la pèrdua de poder adquisitiu que hi ha hagut o quin és e cost de la cistella de la compra.

QUOTA

La reunió del CES sí que ha servit per aprovar el dictamen favorable per a la quota de la temporada d’estiu, destinada especialment als hotelers. Marsol ha explicat que finalment la quota és de 500 treballadors, tal com ja havia avançat l’Altaveu, amb possibilitat d’ampliar-se un 30%. Una xifra que s’ha decidit partint de la base de la situació de l’any passat. En aquell moment la quota va ser de 600 treballadors i es van fer efectives unes 575 autoritzacions. “Tant patronal com sindicats han estat d’acord amb la proposta”, ha destacat la ministra, apuntat que ha estat un CES “plàcid” i recordant la decisió de l’executiu de començar a restringir una mica les quotes.

La quota d’estiu podria estar al voltant de les 500 autoritzacions

La idea és que la quota s’aprovi la setmana que ve en consell de ministres i que les contractacions es puguin fer efectives entre el 12 juny i el 15 de setembre i seran vàlides fins al 3 de novembre.

Andreu ha qualificat la xifra de “raonable” i considera que “hauria de ser més que suficient”. Amb tot, ha recordat que l’any passat hi havia la variable que permetia un pas més laxe de la quota de temporada a la quota general i aquest any no hi serà, fet que des del seu punt de vista podria explicar el fet que no s’esgotessin els 600 permisos i que alhora podria comportar que enguany algunes empreses facin més contractacions.