Així ho ha explicat en el marc del debat de la llei d’economia digital, l’emprenedoria i la innovació. En aquest text era on el grup socialdemòcrata volia incloure un canvi en la de Relacions Laborals on es deixava clar que qualsevol feina a Andorra havia de garantir almenys les condicions fixades a la legislació del Principat. Segons ha defensat la consellera general Judith Salarzar era la forma de “respectar uns mínims” per als treballadors, al mateix temps que s’evitava “situacions de competències deslleial”.
En aquest sentit, la parlamentària del PS ha recordat les situacions que han constatat, amb persones vingudes de països d’Amèrica del Sud o d’Àfrica en algunes obres privades importants del país. I ha alertat que la Unió Europea, via una de les seves directives, reclama que s’han de “garantir les condicions de treball de l’Estat, inclosa la remuneració”. Per això, s’ha demanat com es compagina això amb la possible signatura d’un acord d’associació.
La sorpresa ha arribat amb la intervenció el ministre Gallardo. Quan fa unes setmanes el mateix cap de Govern, Xavier Espot, havia admès que potser s’estava produint un cert abús de les autoritzacions per a treballs temporals, ara el titular d’Economia ha donat a entendre que no hi ha cap problema. I ho ha fet esgrimint un informe dels serveis jurídics que validaria que les persones desplaçades a Andorra i que han signat un contracte a l’estranger s’han de sotmetre a les condicions marcades en aquest document. Tot i això, i vist que la majoria sí que va introduir una disposició on s’encomanava revisar la regulació d’aquests permisos, sí que ha apuntat que “si cal alguna modificació, no tindrem cap inconvenient a fer-ho perquè de cap forma volem la precarietat laboral”
La intervenció de Carles Naudi a l’hora de defensar el vot contrari a la proposta socialdemòcrata ha estat, com a mínim, sorprenent. Lluny d’admetre la situació que estan vivint moltes persones treballant al país contractats per empreses foranies amb unes condicions força precàries, ha apuntat que tenen la llibertat de buscar feina al país i millorar la seva situació. “Poden lliurement trucar alguna empresa i enviar el currículum i iniciar el procés per venir a treballar definitivament a Andorra”, ha comentat. I ha assegurat que aquesta regulació actual permet atreure professionals com ara en ‘start-ups’ o informàtics que venen amb bones condicions laborals i a un indret més agradable per viure.
Prèviament al debat del text global, un altre punt en discussió ha estat la voluntat de la majoria de regular el co-living. Des del PS s’ha advertit que es tracta d’una fórmula que, en un moment de manca d’habitatge, pot “fer que molta gent es vegi obligada a anar a aquests llocs” que, ha alertat Carles Sánchez, suposa precarietat: “residències d’estudiants que no estudien sinó que treballen, tots caracteritzats pel tret comú de no poder accedir a un pis de lloguer”. Des de la majoria s’ha negat aquest extrem. En paraules de Víctor Filloy, és “un model de vida que pot ser molt interessant per a moltes persones en molts moments de la seva vida”.
Com amb altres textos votats aquest dijous, un cop finalitzat el debat de les reserves d’esmena, s’ha acabat votant el text global. Des del Govern, s’ha defensat que la llei “dona cobertura legal a l’estratègia d’innovació i emprenedoria que ha de permetre augmentar la competitivitat de la nostra economia”. El text ha superat el tràmit amb el suport dels grups de la majoria i, també, de Terceravia. Pel que fa al PS ha votat en contra de certes qüestions com el co-living o la figura del nòmada digital.