Govern i bancs negocien mesures per reduïr l’impacte de la pujada de l’euríbor en les hipoteques

Eric Jover revela que veu “bona voluntat” al sector financer, però alerta que la línia vermella és que les accions siguin “homologables” i que “no posin en dubte la qualitat dels préstecs”

Jover, durant la roda de premsa. SFGA

Govern i banca negocien l’aplicació de mesures per pal·liar l’impacta de la pujada de l’euríbor en les hipoteques, sobretot per a aquelles famílies o persones “més sensibles” a l’increment de les quotes. Així ho ha explicat el ministre de Finances, Eric Jover, que ha remarcat que un punt essencial és que “sigui homologable” i que no suposi “posar en dubte la qualitat dels préstecs”, fet que podria comportar per les entitats financeres haver de fer provisions més elevades per fer front al risc d’impagament. Un altre punt a dirimir és si cal que les actuacions es facin via llei o no.

“Estem treballant amb els bancs per veure si és possible desenvolupar mesures per poder ajudar a certes tipologies d’hipoteques a ser menys sensibles als tipus d’interès”, ha explicat el portaveu de l’executiu. Es tracta, de fet, d’una recerca de solucions que també s’està fent a països de l’entorn, vist l’actual context amb un euríbor disparat -en un any ha passat de ser negatiu a fregar el 3%-, fet que suposa un fort increment a les quotes dels préstecs hipotecaris segons a aquests els arriba l’actualització anual, sempre que no siguin a tipus fix.

L’euríbor segueix a l’alça i encareix considerablement les quotes de les hipoteques

“Hem tingut més d’una conversa i veiem una bona voluntat per part del sector”, ha comentat Jover. Ara bé, també ha advertit que “ens belluguem en un marc estricte” i, per tant, caldrà ser curós. Sobretot pel fet que “el que fem ha de ser homologable” i també, evitar que “hi hagi una interpretació des de la normativa financera o comptable que pugui fer pensar que el sistema no és prou resilient”. En aquest sentit, caldrà deixar clar que “no s’està encobrint un préstec de mala qualitat”.

Jover no ha negat que “veiem amb preocupació la situació”, tot acceptant que “podem entendre la política monetària com a element per lluitar contra la inflació”, malgrat que “pot posar en dificultat empreses i famílies”. Per ara, s’entén que no s’està generant una gran problemàtica a Andorra. “La morositat es manté en un percentatge baix i no es nota increment en els darrers mesos”, ha recordat”. Tot i això, s’entén que cal treballar per evitar que, segons es vagin augmentant els tipus -escenari més que previsible- sí que es pugui provocar problemes.

“La voluntat és tirar-les endavant com més aviat millor”, ha afirmat. Sense entrar en gaires detalls, ha apuntat que una possibilitat seria “mantenir les quotes constants” i que “tots els interessos que es meritin s’acabin pagant al final, allargant la duració del préstec”. D’aquesta forma, s’entén que “no s’incrementaria la pressió sobre la família”.

Etiquetes: