Govern acusa Concòrdia “d’oportunisme polític” per la llei que vol endurir l’impost de plusvàlues

Emet un criteri desfavorable tant a aquest text com al que vol establir una moratòria de llicències urbanístiques, tot criticant que hauria d’haver-la treballat amb els comuns

Espot saluda Cerni Escalé abans d'una sessió de Consell.

Gairebé d’una tacada. Govern s’ha carregat al mateix temps les dues proposicions de llei presentades els darrers dies per Concòrdia. Una, la que pretenia establir una moratòria d’un any per a la concessió de llicències urbanístiques. L’altra, la que introduïa modificacions fiscals per lluitar contra l’especulació immobiliària. L’executiu carrega contra la formació tot acusant-los de buscar “oportunitat política” amb mesures “parcials”, no ben fixades en el text i que requereixen més reflexió. A banda, els retreu que hagin impulsat els textos sense consultar amb els comuns, en el primer cas, i malgrat que ja s’hagués anunciat una mesura similar en la futura llei òmnibus en el segon.

En tots dos casos, el Govern emet un criteri “desfavorable”. I, per tant, tot fa pensar que quan es voti la presa en consideració de les proposicions el ple les refusarà amb els vots dels grups de la majoria, Demòcrates i Ciutadans Compromesos.

Pel que fa a la llei que estableix una moratòria, l’executiu retreu Concòrdia que hagi tirat pel dret amb una llei que “requeria un treball previ amb les corporacions comunals”. A banda, els recorda que, justament, els darrers temps aquestes han pres decisions en matèria urbanística que fan innecessària la mesura. De fet, remarca que només Sant Julià i Encamp “no han suspès llicències”.

Concòrdia tramita la llei per establir una moratòria urbanística d’un any

Més enllà d’aquest punt, també es critica “la tècnica legislativa” feta servir, ja que s’estableix la moratòria sense modificar articles de la Llei del sòl. Des del Govern, es considera que “s’ha de trobar un mínim comú denominador per establir un marc de creixement urbanístic per al conjunt del país, sempre respectant les particularitats i necessitats de cada parròquia”. Això seria incompatible amb el fet de “prendre decisions precipitades i maximalistes per afrontar una situació complicada i complexa, que requereix la implicació de tots els sectors concernits”.

Pel que fa al segon text presentat des de Concòrdia, la que preveu endurir l’impost de plusvàlues i l’ITP per lluitar contra l’especulació immobiliària, Govern assegura que hi ha “objectius comuns” amb els quals “s’identifica”. I, per això, en pocs dies registrarà la llei òmnibus pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge. I aquesta ja contempla “abordar, entre altres aspectes, l’especulació immobiliària”.

I, per això, el Govern considera que la iniciativa de la formació que lidera Cerni Escalé “resultat més aviat una reacció d’oportunitat política”, ja que “es registra a tràmit una iniciativa que Govern havia anunciat mesos abans simplement per un aparent tacticisme temporal que condueix a la ineficiència dels esforços legislatius”. De fet, li recorda que “per segona vegada en pocs mesos” es “llança a proposar mesures en què el mateix Govern ja treballa”.

Concòrdia alerta que en deu anys el preu mitjà de l’habitatge gairebé s’ha duplicat

Ja entrant al fons, l’executiu critica que la proposta de Concòrdia és “de caràcter parcial si el que es pretén és assolir l’objectiu de facilitar l’accés a l’habitatge, tant de lloguer com de compra”. És més, a l’hora de valorar els canvis a l’ITP assegura que “poden comportar determinats efectes d’abast general que no incidiran només en les transmissions de caràcter especulatiu” sinó que, a més, “poden donar lloc a efectes perversos o, fins i tot, contraris, al dret d’accés a un habitatge per a un ciutadà mitjà que viu a Andorra”. En aquest sentit, s’avisa que s’encarirà el cost dels pisos, es dificultarà poder comprar-ne un i es desincentivarà la inversió per comprar immobles que es destinin a lloguer.

En definitiva, es posa en relleu que “encara que el Govern comparteix l’objectiu de la proposició, les mesures proposades són parcials i ja estan considerades dins una proposició de llei més ambiciosa”. A banda, es considera que “quant a l’abast de les mesures, o bé són contraproduents amb l’objectiu buscat d’afavorir l’accés a l’habitatge a preus més assequibles o bé presenten aspectes formals que són clarament millorables”. Per això, es fa un criteri “desfavorable”.